Kiev, război constituțional total

, ,
 
Zelenski, război constituțional

Zelenski, război constituțional

Curtea Supremă a Ucrainei a decis că decretul preşedintelui Volodimir Zelenski prin care acesta l-a destituit pe şeful Curţii Constituţionale, Oleksandr Tupiţki, este ilegal. Zelenski i-a destituit pe Oleksandr Tupiţki şi pe un alt judecător de la Curtea Constituţională, Oleksandr Kasminin, susţinând că acţiunile lor „ameninţă independenţa statului şi securitatea naţională”.

Judecătorii lui Ianukovici

Cei doi judecători, ale căror mandate urmau să se încheie în 2022, fuseseră numiţi de fostul preşedinte Viktor Ianukovici în 2013. Acesta a fugit în Rusia în februarie 2014, după trei luni de proteste sângeroase de stradă care au dus la răsturnarea sa de la putere.

În decretul de destituire, Zelenski a invocat o decizie parlamentară care considera că mandatul lui Ianukovici din 2010-2015 a reprezentat o „acaparare ilegală a puterii”.

Preşedintele îl suspendase deja pe Tupiţki din decembrie anul trecut. Judecătorul era vizat de o anchetă preliminară, fiind suspect printre altele de influenţarea unor martori. Presa ucraineană a scris că el a convins un martor să depună o mărturie mincinoasă într-un dosar legat de privatizarea unei întreprinderi.

Opoziție dură

La scurt timp după anunţarea deciziei de miercuri a Curţii Supreme, Preşedinţia ucraineană a anunţat că va face apel.

Curtea Constituţională de la Kiev a atras deja aversiunea lui Zelenski prin respingerea unor prevederi anticorupţie solicitate de creditorii occidentali ai Ucrainei, cum ar fi Fondul Monetar Internaţional.

Conform Constituţiei ucrainene, judecătorii Curţii Constituţionale pot fi destituiţi doar dacă au fost condamnaţi. Şase dintre cei 18 magistraţi ai instanţei sunt desemnaţi de preşedintele ţării. (K.P.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *