Ucraina. Opozitia vrea sa-l reclame pe Ianukovici la CEDO

, ,
 

Opoziţia ucraineană vrea să depună o reclamaţie la CEDO împotriva preşedintelui Viktor Ianukovici pentru încălcarea Constituţiei şi depăşirea prerogativelor în înalta funcţie.
Anunţul a fost făcut duminică, la Ternopol, oraş din vestul Ucrainei, de către unul din liderii opoziţiei democratice Arseni Iaţeniuk, fost ministru de externe şi ex-preşedinte al parlamentului de la Kiev. Liderii partidelor de opoziţie din Ucraina au depus anterior o plângere împotriva preşedintelui Ianukovici la Curtea Supremă a Administrativă Ucrainei, acuzându-l de acţiuni ilegale în calitate de şef al statului.Mai târziu la această reclamaţie au fost ataşate plângeri din partea a sute de mii de ucraineni simpli.
La 7 septembrie, Curtea Supremă Administrativă a Ucrainei a respins cererea reclamantului pe motiv că nu expune clar circumstanţele în baza cărora îşi întemeiază acuzaţiile şi nu aduce nicio o dovadă pentru confirmarea acestor circumstanţe, scrie presa regională. “În prezent, analizăm posibilitatea depunerii unei plângeri similare la CEDO”, a afirmat Iaţeniuk, potrivit căruia, opoziţia a redactat o listă cu 16 acuzaţii împotriva preşedintelui în exerciţiu, între care acordurile semnate cu Rusia la Harkov (în virtutea cărora Moscova acorda Kievului un discount de 100 de dolari la gaze în schimbul prelungirii prezenţei flotei ruse la Sevastopol până în 2042), promulgarea Legii de funcţionare a limbilor, a noului Cod fiscal, a reformei pensiilor.
Opoziţia îi mai reproşează şefului statului exercitarea de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituţionale. “Fără a mai evoca aici o serie de numiri abuzive în funcţii, presiuni la adresa mass-media şi persecuţii politice”, a adăugat Iaţeniuk, un apropiat al fostului preşedinte prooccidental Viktor Iuşcenko.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *