Ucraina. Localitatea Biserica Alba adopta limba romana

, ,
 

Limba română a fost recunoscută drept limbă regională în localitatea Biserica Albă, raionul Rahău (Rahiv) din Transcarpatia, urmând ca ea să fie folosită în documentele administrative.
Potrivit site-ului oficial al deputatului ucrainean Ghennadi Moskal, Consiliul local din Biserica Albă a luat o astfel de decizie încă din data de 14 august, în conformitate cu legea intrată în vigoare la 10 august, care stipulează că o limbă poate primi statutul de limbă regională dacă numărul de persoane care o consideră maternă depăşeşte 10% din populaţia regiunii. Biserica Albă este unul dintre cele cinci sate din raionul Rahău unde majoritatea populaţiei este de origine română. Potrivit unui recensământ din 2001, etnicii români reprezentau 11,6% din populaţia raionului Rahău, respectiv 10.500 de persoane. Aceasta este cea de a doua localitate care adoptă o asemenea măsură, prima fiind Tărăsăuţi (Tarasovţî), raionul Noua Suliţă (Novoselişchi), din regiunea Cernăuţi.
Legea privind funcţionarea limbilor regionale a fost promulgată la 8 august de către preşedintele Viktor Ianukovici, după ce a fost votată în două lecturi de către Rada Supremă într-o atmosferă de violenţă extremă între parlamentarii puterii şi majoritatea deputaţilor de opoziţie. Legea se aplică pentru 18 limbi, între care rusă, belarusa, bulgara, armeana, găgăuza, idiş, tătara, româna, germana, poloneza etc. Odesa a fost primul oraş în care rusa a fost declarată ca limba regională, exemplul său fiind urmat Harkov, Herson, Dnepropetrovsk, Doneţk, Zaporojie, LuganskA, Nikolaev, Sevastopol.
Comunitatea românească din Ucraina reprezină a treia etnie a ţării după numărul de locuitori. În jur de 410.000 de români trăiesc în Ucraina, în principal în regiunile Cernăuţi, Transcarpatia şi Odesa. Legislaţia ucraineană garantează învăţământul în limba maternă, dar se constată o preocupare a autorităţilor de promovare a limbii de stat în sistemul educativ. Sunt mai multe localităţi cu populaţie majoritar românească unde nu există şcoli în limba maternă. Românii din Ucraina beneficiază de publicaţii şi emisiuni în limba română, dar calitatea, distribuţia sau ora de difuzare sunt de cele mai multe ori neadecvate. Cu excepţia bisericii din satul Camuşovca (regiunea Odesa), care se află sub jurisdicţia Patriarhiei României, restul parohiilor comunităţilor româneşti sunt subordonate Patriarhiei Moscovei, care permite folosirea limbii materne în oficierea serviciului religios. În Ucraina, românii nu beneficiază de reprezentare parlamentară.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.