Ucraina. FMI cere majorarea pretului gazelor

, ,
 

Fondul Monetar Internaţional a cerut din nou vineri Ucrainei să majoreze preţul gazelor naturale, unul dintre punctele recurente de fricţiuni cu această ţară a cărei asistenţă financiară este blocată de mai multe luni.
Statele membre ale FMI “au cerut autorităţilor să majoreze progresiv preţul gazelor naturale şi al încălzirii”, a menţionat Fondul într-un comunicat, lansând un apel pentru o reformă “globală” a sectorului energetic din Ucraina cu scopul de “a câştiga independenţa energetică”. FMI a formulat în repetate rânduri această recomandare care a fost respinsă sec de Ucraina. Potrivit Kievului, chestiunea preţului gazelor naurale a determinat FMI să-şi întrerupă ajutorul.
Nemulţumit din cauza lipsei reformelor, FMI nu a achitat decât 3,4 miliarde dolari din ajutorul pentru Ucraina, în timp ce Kievul a primit în iulie 2010 o linie de credit în valoare de 15,3 miliarde dolari până la sfârşitul lui 2012. În comunicatul dat publicităţii vineri. FMi nu menţionează nicio deblocare a ajutorului. Nu face nicio aluzie directă la această dispută şi chiar salută o serie de “progrese” înfăptuite de guvernul ucrainean (reforma sistemului de pensii, noul cod al impozitelor şi al vămilor).
Fondul îşi exprimă totodată mulţumirea pentru planurile adoptate de Kiev în vederea “reducerii expunerii sistemului bancar la riscul de schimb valutar” şi felicită guvernul ucrainean pentru că a pus în aplicare “un mediu propice afacerilor şi că a atras investiţii”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *