Ucraina, amenintata de un nou razboi politic Kliciko-Yanukovici

, , , ,
 
Kliciko, concurent electoral pentru Yanukovici

Kliciko, concurent electoral pentru Yanukovici

Cunoscutul pugilist Vitalii Kliciko, președintele partidului parlamentar de opoziție „UDAR”, a simțit pe propria piele ce înseamnă să fii în opoziție. Săptămâna trecută, legislativul de la Kiev a adoptat unele amendamente la Codul fiscal, care ar putea reduce semnificativ șansele lui Kliciko să participe la alegerile prezidențiale din Ucraina. Prima ripostă – declarația lui de a candida la scrutinul din 2015. Această decizie a fost și mai surprinzătoare deoarece anterior Kliciko a vorbit despre necesitatea înaintării unui singur candidat din partea partidelor din opoziției.

Obiectiv Timosenko

Totodată, Vitalii Kliciko a ajuns pe prima pagină a ziarelor tocmai în momentul în care toată lumea, inclusiv UE, aștepta decizia Radei Supreme privind șansele Iuliei Timoșenko de a urma un tratament peste hotare. Proiectul legislativ în acest sens însă nu a ajuns să fie examinat, doarece activitatea parlamentului a fost blocată din cauza haosului creat în jurul operării modificărilor la Codul fiscal. Mărul discordiei a fost un amendament, propus în plenul ședinței de către deputatul Igor Bricenko din fracțiunea de opoziție „Batkivșcina”. Conform prevederilor acestuia, o persoană care dispune de dreptul de ședere permanentă în altă țară, nu poate avea simultan si resedinta în Ucraina. Noua prevedere lovește, in principal, în Vitalii Klicko, care are drept de ședere în Germania.

Comedie legislativa

Bricenko a negat că el ar fi autorul propunerii, declarând că este o falsificare a deputaților din partidul puterii, iar cei din frupul parlamentar al Partidului Regiunilor au negat implicarea lor.
Analistul Volodymyr Fesenko, directorul Centrului de cercetări politice „Penta” din Kiev, susține că cele întâmplate în parlamentul de la Kiev săptămâna trecută demonstrează care este relația din interiorul opoziției, deoarece amendamentul cu ghinion a fost propus de un deputat de la „Batkivșcina”. „Este vorba despre un joc dublu. Pe această cale se confirmă colaborarea unor deputați din „Batkivșcina” cu Partidul Regiunilor, pentru că a fost votat de regionali. Astfel, Partidul Regiunilor, cu mâini străine, încearcă să-l înlăture pe concurentul Kliciko”, a subliniat expertul.

UDAR contraataca

Totodată, alți analiști și deputați ucraineni au subliniat că scandalul a fost provocat în zadar, deoarece mai importante sunt prevederile din Constituție, care stipulează dacă Kliciko poate candida sau nu, și nu cele din Codul fiscal.
Între timp, deputații „UDAR” au depus un proiect de anulare a votului privind modificarea Codului fiscal, făcând trimitere la unele prevederi din Regulamentul legislativului în acest sens. În cazul în care vor avea eșec, deputatii UDAR intenționează să conteste Codul fiscal.
Șeful comitetului alegătorilor din Ucraina, Aleksandr Cernenko, spune că cei de la putere nu se vor opri aici și că ar putea modifica în curând și legea privind cetățenia statului ucrainean, un nou obstacol pentru Kliciko.

Kliciko începe campania

În timp ce actuala putere caută soluții de a-l împiedica pe Kliciko să candideze și de a o ține cât mai mult după gratii pe Iulia Timoșenko, pugilistul a început campania. Începând cu luna noiembrie 2013, acesta a programat un turneu prin principalele orașe ale Ucrainei, pentru întâlniri cu simpatizanții. Colegii săi de partid spun că la aceste întâlniri alegătorilor li se va explica de ce este nevoie ca opoziția să înainteze un singur candidat, în persoana lui Vitalii Kliciko. Totodată, nu este exclus că liderul „UDAR” pregătește electoratul său pentru proteste, în cazul în care va întâmpina dificultăți în campania din 2015.
Referindu-se la bătălia electorală, analistul Volodymyr Fesenko susține că Vitalii Kliciko ar putea fi cel mai important contracandidat al actualului șef de stat, Viktor Ianukovici, în turul doi. „Dacă Timoșenko va participa la alegeri, ea va avea șanse mai mari decât Arsenii Iațeniuk (liderul fracțiunii opoziției unite „Batkivșcina” – n. red.) în primul tur. De aceea este clar de ce nu trebuie să candideze Iațeniuk. Dar dacă vor decide să candideze ambii, astăzi este evident că doar Kliciko ar putea să îl învingă pe Ianukovici în turul doi”, a explicat Fesenko.

Mila pentru Timosenko

Potrivit analistului, în perioada aflată în detenție, popularitatea Iuliei Timoșenko nu a crescut, impotriva sperantelor liderilor „Batkivșcina”. Acesta a mai precizat că deși alegătorii ucraineni o compătimesc pe Timoșenko, ei nu ar vota pentru ea deoarece că își doresc reînnoirea clasei politice. „Timoșenko va pierde bătălia. „Batkivșcina” înțelege acest lucru și nu știe ce să facă. Ei vorbeau despre un singur candidat, dar Kliciko le-a ieșit în față, anunțând intențiile sale de a candida la funcția de președinte”, mai subliniază directorul centrului „Penta”.

„Sport+alcool = UDAR”

Liderul partidului de opoziție UDAR din Rada Supremă a Ucrainei, Vitali Kliciko, în timpul vizitei electorale in orașul Odessa, a intra intr-un  conflict cu un grup de protestatari care manifestau împotriva partidului său. Conform boxerului, protestatarii au fost platiti sa participe la manifestatia contra prezentei sale in orasul maritim.
În apropierea clădirii unde urma să aibă loc conferința de presă, s-a adunat un grup de tineri ținând în mâini bannere cu conținut provocator: „Odessa fără de Klitschko”, „Odesa nu are nevoie de campion”, „Sport + alcool = UDAR”, etc.. Conform mass-media locala, la protest au participat circa 40 de persoane.
Kliciko a venit la Odessa pentru a participa la actiunile de relansare a organizatiei regionale de partid înaintea alegerilor prezidențiale din 2015. Astfel, regiunea Odesa a devenit prima regiune pe care o vizitează cunoscutul boxer după recenta sa decizie de a candida la președinția Ucrainei.
Reamintim ca la sfârșitul lunii octombrie 2013, în cadrul unei ședințe a Radei Supreme de la Kiev, liderul UDAR, Vitali Kliciko, a anunțat că va candida la funcția de președinte al Ucrainei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.