Turcia, scutita de sanctiuni in cazul petrolului iranian

, , ,
 

Secretarul de stat american Hillary Clinton a anunţat luni că Statele Unite scutesc şapte noi ţări, printre care India, Turcia şi Africa de Sud, de sancţiunile economice ce vizează instituţiile care importă petrol iranian.
În afară de India, Turcia şi Africa de Sud, Malayezia, Coreea de Sud, Sri Lanka şi Taiwanul şi-au redus în mod semnificativ importurile de ţiţei iranian, a subliniat Clinton într-un comunicat, citat de presa internaşională. Toate aceste ţări se alătură acum altor 11 state, dintre care Franţa, Germania sau Japonia, exceptate deja în martie de la aceste sancţiuni. China, un mare importator de petrol iranian, nu se numără printre ţările exceptate de la sancţiuni. Un responsabil american a declarat că Washingtonul este încă în discuţii cu Beijingul cu privire la aceste sancţiuni.
În virtutea unei legi adoptate în 2011, Statele Unite sancţionează din 28 iunie instituţiile financiare ce fac afaceri cu banca centrală iraniană, care gestionează exporturile de petrol ale ţării. “Anunţul de astăzi ilustrează succesul punerii în aplicare a programului nostru de sancţiuni”, a salutat Hillary Clinton. Prin “aceste reduceri de importuri de petrol iranian, trimitem un mesaj puternic liderilor acestei ţări: dacă nu aplică acţiuni proprii pentru a răspunde la preocupările comunităţii internaţionale, vor continua să se confrunte cu creşterea izolării şi presiunii”, a adăugat ea.
Chiar dacă Teheranul neagă, Israelul şi mai multe ţări occidentale suspectează Iranul că încearcă să obţină arma atomică sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce a făcut ca Republica islamică să fie obiectul mai multor serii de sancţiuni internaţionale. În luna martie, Statele Unite au scutit deja de sancţiuni Germania, Belgia, Spania, Franţa, Marea Britanie, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Polonia şi Republica Cehă. În total, 23 de ţări din lume importă petrol iranian, a reamintit atunci un înalt responsabil american, exprimându-se sub acoperirea anonimatului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *