Turcia. Guvernul intentioneaza sa prelungeasca cu un an raidurile impotriva PKK din Irak

, ,
 

Guvernul turc a solicitat luni parlamentului reînnoirea, pentru un an, a autorizaţiei de a efectua raiduri împotriva poziţiilor din nordul Irakului ale rebelilor kurzi, în plină recrudescenţă a luptelor între armată şi PKK.
Partidul Justiţiei şi Dezvoltării a înaintat oficial în legislativ o moţiune ce va fi dezbătută cu prioritate în noua sesiune care începe luni, au indicat surse parlamentare. Actuala autorizaţie expiră la 17 octombrie. Din 2007, legislativul turc aprobă în mod regulat aceste moţiuni guvernamentale, permiţând armatei să bombardeze ascunzătorile PKK de pe teritoriul irakian şi să intervină, la nevoie, la sol. La începutul lunii septembrie, aviaţia turcă a atacat mai multe poziţii din Irak ale separatiştilor kurzi.
Recent, liderul istoric al PKK, Abdullah Ocalan, aflat în închisoare, le-a adresat un apel la calm combatanţilor săi, ca urmare a intensificării în vară a confruntărilor cu forţele turceşti de securitate, a declarat fratele său. “În cursul ultimei noastre convorbiri, el mi-a încredinţat acest mesaj: “De acum înainte, nici un soldat, poliţist sau combatant nu trebuie să mai moară. Singura mea dorinţă este ca vărsarea de sânge să înceteze, ca această problemă să fie soluţionată” “, a declarat Mehmet Ocalan.
Aceste apeluri la calm ale liderului istoric al kurzilor intervin ca urmare a intensificării luptelor dintre rebeli şi armata turcă în ultimele luni în sud-estul Turciei, populat în majoritate de kurzi, soldate cu cel mai mare număr de victime din ultimul deceniu. Premierul turc, Recep Tayyp Erdogan, afirma recent că 144 de membri ai forţelor de securitate şi 239 de rebeli kurzi au fost ucişi de la începutul anului. El a indicat, de asemenea, că este gata să relanseze negocierile cu PKK, cum au fost cele organizate în 2009 şi 2011 la Oslo, care au eşuat. “Dacă prin negocieri reuşim să rezolvăm ceva, atunci ele să aibă loc. Dacă trebuie să aibă loc la Oslo, atunci la Oslo să fie”, a declarat Erdogan.
Abdullah Ocalan a fost capturat de agenţi turci la Nairobi, apoi transferat în Turcia şi condamnat la moarte pentru trădare în 1999, pedeapsă comutată ulterior în închisoare pe viaţă. Ocalan este privat de peste un an de vizita avocaţilor săi, pe care el îi primea periodic anterior şi prin intermediul cărora liderul kurd comunica cu exteriorul. PKK a început lupta armată împotriva Ankarei în 1984. De atunci, conflictul s-a soldat cu peste 45.000 de morţi, potrivit armatei turce.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *