Turcia cauta o solutie la criza militara

, , ,
 

Armata turca, decapitata de razboiul politic intre islamistii moderati si elita militara

Armata turca, decapitata de razboiul politic intre islamistii moderati si elita militara

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a numit, vineri seara, pe comandantul jandarmeriei, generalul Necdet Ozel, in functia de sef interimar al Statului Major al armatei, dupa ce mai multi membri ai conducerii fortelor armate si-au prezentat demisia, relateaza mass-media turca, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Generalul Ozel a fost numit si in functia de comandant al armatei terestre, ramasa vacanta dupa demisia comandantilor fortelor terestre, aeriene si navale. Numirea lui Ozel in cele doua functii sugereaza ca acesta ar putea deveni, in viitorul apropiat, sef cu drepturi depline al Statului Major, in locul lui Isik Kosaner, afirma presa turca. Reamintim ca armata turca este una dintre cele mai importante armate din cadrul NATO.

Demisii strategice

Generalul Kosaner si adjunctii sai au declansat vineri o criza grava in Turcia, depunandu-si demisiile, pe fondul unui dezacord cu guvernul islamist-conservator in legatura cu promovarea militarilor de rang inalt aflati in inchisoare sub acuzatia de complot impotriva regimului.
Reamintim, ca in ultimele zile au avut mai multe intrevederi intre seful Statului Major, generalul Isik Kosaner, si premierul Recep Tayyip Erdogan. La inceputul lunii august 2011 este programata o reuniune a Consiliului Militar Suprem (YAS), care decide promovarile in ierarhia militara.
Armata turca, in trecut foarte influenta in viata politica, este, de mai multi ani, tinta criticilor si acuzatiilor, printre care se numara si cele de complot pentru inlaturarea guvernului lui Erdogan. In prezent, 22 de generali si mai multi ofiteri activi sau in retragere se afla in inchisoare, acuzati pentru implicare in comploturi impotriva actualei puteri.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *