Turcia. Atentat sinucigas la Istanbul

, ,
 

Un ofiţer de poliţie a fost ucis într-un atentat sinucigaş comis marţi la Istanbul. Au fost, de asemenea, răniţi trei poliţişti şi trei civili.
Atentatul, care nu a fost revendicat, a avut loc în plină recrudescenţă a luptelor între armata turcă şi rebelii separatişti kurzi. Potrivit şefului poliţiei din Istanbul, un kamikaze, “un bărbat de 25 de ani”, s-a aruncat în aer la scurt timp după ce a aruncat grenade asupra poliţiştilor aflaţi în timpul serviciului în faţa comisariatului din popularul cartier Sultangazi, un bastion al organizaţiilor separatiste kurde şi de extremă stânga. Solicitat de presă, el a refuzat totuşi să-i incrimineze pe separatiştii kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan.
Armata turcă a lansat săptămâna trecută o ofensivă contra forţelor PKK, care s-a soldat cu moartea a cel puţin 18 rebeli kurzi şi a unui soldat turc. Mii de soldaţi şi poliţişti au luat parte la operaţiunea lansată de Ankara în munţii Kato, Lale şi Merinos, din provincia turcă Sirnak, frontalieră cu Irakul. Trupele turce au fost susţinute aerian de elicoptere şi avioane de luptă F-16. Operaţiunea survine după ce, cu aproape două săptămâni în urmă, o formaţiune de luptă a rebelilor kurzi a atacat cu arme automate şi lansatoare de rachete un obiectiv militar strategic turc din localitatea Beytüssebap, provocând moartea a 10 soldaţi turci.
Intensificarea luptelor dintre forţele guvernamentale turce şi unităţile rebelilor kurzi are loc în condiţiile în care Ankara acuză regimul sirian de sprijinirea rebelilor kurzi, Damascul acuzând, la rândul său, Turcia că îi susţine pe insurgenţii sirieni ce luptă contra forţelor lui Bashar al-Assad. Mai multe zone din nordul Siriei, situate la graniţa cu Turcia, se află în mâinile grupărilor kurde siriene, dintre care unele sunt apropiate PKK. PKK, clasificată drept formaţiune teroristă de către Turcia, a început ostilităţile în 1984 în sud-estul Turciei, populat în majoritate de kurzi, declanşând un conflict soldat cu 45.000 de morţi. În ultimii ani, PKK a recurs des la atentate sinucigaşe în metropolele turce.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *