Turcia: A inceput procesul generalului İlker Başbuğ

, ,
 

Procesul fostului şef al Statului Major al armatei turce, İlker Başbuğ, acuzat de organizarea unui proiect de lovitură de stat şi “conducerea unei organizaţii teroriste armate” a început luni în faţa unui tribunal din apropiere de Istanbul.
Generalul Başbuğ, în vârstă de 68 de ani, care a condus armata între 2008 şi 2010, se află în arest preventiv din 6 ianuarie şi riscă închisoarea pe viaţă. Acesta a apărut în faţa instanţei din Silivri, o suburbie a Istanbulului, în cadrul unui proces în curs pentru diverse presupuse comploturi ce vizau înlăturarea guvernării. În deschiderea audierii, avocatul său a solicitat ca fostul general să fie judecat de Curtea Supremă, denumirea Curţii Constituţionale deoarece această judecă înalţii lideri de stat. Judecătorii au respins această cerere.
Armata turcă deţine de mult timp poziţia de susţinător al laicităţii, preluând puterea de trei ori în trecut, în 1960, 1971 şi în 1980 şi forţând plecarea guvernului islamist în 1997, transmite Mediafax. Însă aceasta şi-a pierdut influenţa politică după reformele întreprinse de Partidul pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP) al premierului Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere din 2002.
Zeci de ofiţeri, activi sau în rezervă, au fost arestaţi din 2008, acuzaţi de complot împotriva puterii în cadrul unei anchete extinse denumită Ergenekon. İlker Başbuğ deţine cel mai înalt grad dintre cei arestaţi.
Un comunicat distribuit presei de apropiaţii ofiţerului încarcerat acuză justiţia de “falsificarea faptelor şi a probelor” şi solicită abandonarea anchetei penale. Unii văd arestarea lui Başbuğ şi a altor zeci de ofiţeri ca un indicator important al procesului democratic în această ţară. Însă opoziţia îl vede ca pe un proces fără sfârşit devenit un instrument al guvernului folosit pentru eliminarea opoziţiei din cadrul armatei şi a administraţiei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *