Transnistria, redută electorală pentru Kremlin. Sandu cere retragerea trupelor rusești

, ,
 
Transnistria, piatra de moara geopolitica de la gatul Republicii Moldova

Transnistria, piatra de moara geopolitica de la gatul Republicii Moldova

Administrația de la Tiraspol a anunțat că în regiunea transnistreană vor fi deschise 27 de secții de votare pentru alegerile în Duma de Stat a Federaţiei Ruse din 19 septembrie. Media de la Chișinău precizează că niciun alt stat nu a mai deschis vreodată secții de votare în regiunea separatistă.

În Transnistria vor fi deschise cu cinci secții mai multe decât la alegerile precedente din 2016. Comisia electorală de la Tiraspol a anunțat că baza de votanți a scăzut oficial, cu peste 7300 de persoane în ultimul un an și jumătate.

Ucraina a condamnat dur demersurile similare făcute de partea rusă în regiunea Donbas din estul separatist.

Pregătiri febrile

Șefa Comisie Electorale de la Tiraspol, Elena Gorodskaia, a precizat că patru dintre secțiile de vot vor activa timp de trei zile, pentru a facilita eficiența procesului de vot.

Presa de la Tiraspol mai scrie că cetățenii ruși din Transnistria constituie cel mai activ electorat rus în afara granițelor Federaţiei Ruse.

Liderii transnistreni au promis că procesul electoral pentru alegerile din Duma de Stat se vor desfășura fără incidente pe teritoriul regiunii. O parte importantă a locuitorilor au cetățenia Federației Ruse, existând un exod masiv din regiune, mai ales al populației active.

Președintele rus Putin a extins perioada restricțiilor

Președintele-rus-Vladimir-Putin-favoritul-absolut-al-cetățenilor-ruși-din-Transnistria-la-alegerile-prezidențiale-din-18-martie-2018

Lipsă de reacție

Autoritățile de la Chişinău nu au avut nicio reacție oficială în legătură cu intenția Rusiei de a deschide secții de votare în regiunea transnistreană.

La alegerile precedente pentru Duma de Stat, Ministerul de Externe de la Chişinău a „sugerat” autorităților ruse „să se abţină” de la deschiderea în regiunea transnistreană a secţiilor de votare. Autoritățile moldovene au făcut mereu asemenea declarații în preajma alegerilor ruse, iar Rusia le-a neglijat de fiecare dată.

Analiștii de la Chișinău nu se așteaptă ca Republica Moldova să aibă voința politică ori mijloacele de a împiedica deschiderea secțiilor de vot.

Test pentru Sandu

Deschiderea secțiilor de vot reprezintă un test serios pentru noua putere de la Chișinău. Parlamentul, controlat de partidul pro-prezidențial PAS, urmează să învestască noul Guvern în data de 5 august.

Președinta Maia Sandu a declarat anterior că își dorește o relație pragmatică cu omologul său rus, Vladimir Putin. Conform interviului acordat de președinta Maia Sandu publicației americană „American Purpose”, principalele probleme vizează atât relațiile bilaterale, cât și situația emigranților moldoveni ori redeschiderea pieței rusești pentru exporturile moldovene.

Maia Sandu a atins și subiectul retragerii trupelor și munițiilor rusești din regiunea transnistreană, pentru că prezența lor acolo reprezintă „nu numai un pericol național, dar un pericol pentru întreagă regiune” a precizat Maia Sandu. (K.P.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.