Together Forever – SUA promit sa ramana alaturi de Romania

, , , ,
 

harta2Moscova se agita din ce in ce mai mult, deranjata de aspiratiile romanilor de pe ambele maluri ale Prutului, asa ca incearca cu orice pret sa-si manifeste prezenta in Republica Moldova. Numai ca Statele Unite ale Americii sustin, prin vocea ambasadorului Mark Gitenstein, ca sunt decise sa fie alaturi de Romania. “Armata americană oferă, de asemenea, instruire pentru a spori capacităţile forţelor armate române. Am furnizat cursuri de scurtă durată pentru dezvoltarea anumitor aptitudini, iar sute de reprezentaţi ai armatei române au urmat cursuri de instrucţie generală pentru ofiţeri. Aceştia au fost în SUA în peste o mie de programe de schimb de experienţă în ultimii 20 de ani. Statele Unite sunt profund recunoscătoare pentru ajutorul dat de armata română în Irak şi Afganistan. Dorim ca românii care luptă cot la cot cu noi să fie cât se poate de bine pregătiţi şi apăraţi”, a declarat diplomatul american, cu ocazia prezentării proiectului privind prezenţa SUA în România. De asemenea, Gitenstein a ţinut să precizeze că preşedintele Barack Obama şi-a exprimat la reuniunea de la Varşovia sprijinul său pentru modificarea legislaţiei referitoare la programul Visa Waiver, astfel încât criteriul de bază pentru includerea în program să nu mai fie rata naţională de refuzuri a vizelor, ci proporţia de persoane care depăşesc şederea legală în SUA, iar participarea României la program ar putea fi astfel facilitată.

Prezenta militara

Din 1993 şi până în prezent, prin programele Biroului de cooperare în domeniul apărării au fost cheltuiţi 340 de milioane de dolari.

Finanţare militară străină (FMF): 203 milioane de dolari din 1996 până în prezent. FMF este programul prin care Guvernul SUA finanţează, prin subvenţii sau împrumuturi, achiziţionarea de articole militare, servicii şi programe de formare americane în vederea susţinerii obiectivelor SUA de asigurare a stabilităţii şi pentru a permite prietenilor şi aliaţilor să-şi asigure capacităţi de apărare sporite. În România, programul FMF a început în 1996. Se alocă fonduri doar Ministerului Apărării Naţionale (MAPN). Cu ajutorul ODC, MAPN distribuie fondurile primite prin FMF pentru comunicaţii tactice, achiziţii de C-130 şi service pentru acestea, Centrul Operaţional de Sprijin Aerian, sisteme sigure de management al datelor, simulări comune ale unor conflicte şi ale unor activităţi tactice, consultanţi pentru programe de formare şi transformare şi echipament militar pentru soldaţi. Fondurile alocate României prin FMF în anul 2010 au o valoare de 13 milioane de dolari.

Programul Internaţional de Formare Militară şi Educaţională (IMET): 19,8 milioane de dolari din 1996 până în prezent. Programul IMET permite ofiţerilor şi personalului angajat pe bază de contract să participe la cursuri la unul dintre colegiile de război americane pentru studii aprofundate şi studii de securitate ori pentru cursuri de specializare profesională de durată mai scurtă. România a început să participe la acest program în anul 1996. În 2010 s-au cheltuit 1,8 milioane de dolari, iar pentru anul 2011 s-au alocat fonduri în valoare de 1,8 milioane de dolari.

Mil-to-Mil: Din 1993 până în prezent, au avut loc peste 1.000 de evenimente ce au presupus programe de formare şi schimburi de personal. (Costurile estimate: 40 de milioane de dolari). Programul presupune interacţiuni între forţele armate americane şi cele române, precum echipe de contact, vizite de familiarizare, conferinţe, elaborarea de studii, misiuni de evaluare şi vizite ale unor oficialităţi militare şi civile de rang înalt. În plus, Garda Naţională a Statului Alabama a organizat 145 de eveniment ca parte a programului State Partnership. Valoarea bugetului pentru anul 2011 este de aproximativ 650.000 de dolari.

Asistenţă umanitară: 6,5 milioane de dolari din 1996 până în prezent. Programul de asistenţă umanitară finanţat de către Departamentul Apărării al SUA a fost iniţiat în anul 1996. Guvernul SUA a renovat grădiniţe, şcoli şi spitale din cele mai dezavantajate zone din România. Printre proiectele realizate se numără: renovarea Grădiniţei nr. 3 din Năvodari, judeţul Constanţa, renovarea spitalului orăşenesc din Babadag, renovarea unui dispensar din localitatea Maliuc şi renovarea centrului de plasament „Cristian” pentru copiii cu handicap neuropsihic şi fizic (toate din judeţul Tulcea). Bugetul anual are o valoare de aproximativ 850.000 de dolari. Pentru anul 2011 au fost deja aprobate 11 proiecte.

Centrul Marshall: 446 de absolvenţi români din 1994 până în prezent (nu există estimări ale costurilor programului). Centrul Marshall, inaugurat în 1993 şi situat în localitatea Garmisch-Partenkirchen, din Germania, este un program comun al Guvernului SUA şi al Guvernului Germaniei. Participarea României a început în anul 1994. Reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Administraţiei şi Internelor şi ai Ministerului Apărării Naţionale, precum şi parlamentari participă la Centrul Marshall la cursuri de studii de securitate, relaţii civil-militare, operaţii de stabilizare post-conflict, luptă împotriva terorismului, luptă împotriva corupţiei şi la cursuri de limbă engleză. În jur de 38 de români participă la cursuri anual şi alţi 40 participă la conferinţele anuale. România ocupă locul doi ca număr de membri ai Asociaţiei de Absolvenţi ai Centrului Marshall din regiunea Eurasia, cu peste 460 de absolvenţi.

Fonduri 1206: 11,1 milioane de dolari din 2010 până în prezent. Aceste fonduri sunt utilizate pentru pregătirea şi dotarea cu echipament a forţelor militare străine în vederea operaţiunilor militare şi de stabilizare post-conflict la care participă SUA. În anul fiscal 2010, România a primit 11,1 milioane de dolari pentru achiziţionarea de echipament destinat forţelor pentru operaţiuni speciale care participă la programele de antrenament ale Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) şi la programele de neutralizare a dispozitivelor explozive improvizate, destinate unităţilor ce urmează a fi desfăşurate în Afganistan. În Germania s-a oferit de asemenea instruire pentru personalul care urmează să conducă vehiculele blindate rezistente la mine şi protejate împotriva ambuscadelor (MRAP) oferite de Guvernul SUA forţelor armate româneşti din Afganistan. Fondurile sunt folosite şi pentru aducerea în România a unor echipe de pregătire din SUA care să-i antreneze şi să-i pregătească pe soldaţi pentru operaţiunile de luptă din Afganistan.

Exerciţii: Toate cele patru categorii de forţe armate, ca şi Fortele pentru Operaţiuni Speciale, efectuează exerciţii şi activitati de antrenament/instrucţie (etc.) în România. De exemplu, Forţele Aeriene ale SUA efectuează de obicei un exerciţiu de transport aerian şi două exercitii cu aparate de vânătoare în fiecare an. De exemplu, Forţele Aeriene ale SUA din Europa au adus o escadrilă de avioane F-16 la Câmpia Turzii în octombrie 2010 pentru un exerciţiu de antrenament de două săptămâni împreună cu o escadrilă română de vânătoare. Marina Militară a SUA planifică de obicei una sau două vizite ale navelor sale militare în fiecare an. Corpul de Infanterie Marină dislocă aproximativ 160 de infanterişti marini în cadrul Task Force East la Constanţa pentru şase luni de pregătire în comun cu România şi alte 12 ţări din zonă. Forţele Terestre ale SUA au efectuat exerciţii de antrenament la nivel de batalion împreună cu Forţele Terestre Române în cadrul Task Force East, ca şi patru Exerciţii de Misiune Reală la Centrul Român de Pregătire de Luptă de la Cincu pentru batalioanele care se pregăteau să fie dislocate pentru misiune în Afganistan. În afara de acestea, Forţele pentru Operaţiuni Speciale (SOF) ale SUA efectuează multiple exerciţii de antrenament predislocare împreună cu omologii lor SOF din Romania.

Sprijin pentru forţele armate române din Afganistan, Irak şi Kosovo. SUA au oferit spre utilizare trupelor române din Afganistan 60 de vehicule blindate rezistente la mine şi protejate împotriva ambuscadelor (MRAP) în valoare de 60 de milioane de dolari. Vehiculele protejează soldaţii împotriva atacurilor cu dispozitive explozive şi a ambuscadelor, cauza numărul unu a deceselor în teatrele de operaţiuni.

Citiţi în continuare discursul ambasadorului Mark Gitenstein:

Gitenstein-impreunaRomânii au crezut că americanii aveau să vină în România în timpul întunecatelor zile ale celui de-al Doilea Război Mondial şi după ce Cortina de Fier s-a lăsat peste Europa. Noi, americanii n-am putut să venim atunci, dar, de la căderea comunismului, recuperăm timpul pierdut. Cred că acum suntem parteneri extraordinari şi vom continua să fim şi pe viitor. Suntem împreună, pentru totdeauna.

Acest proiect a început acum un an şi jumătate cu o simplă întrebare: “Ce fac americanii în România?” Credeam că va fi simplu să răspundem, dar nu a fost aşa. Ştiam la sosirea mea aici că urma să văd numeroase semne ale activităţii americane, însă călătoriile prin ţară mi-au oferit o apreciere mult mai complexă a amplorii prezenţei americane în România. Am văzut nivelul extraordinar de colaborare şi parteneriat ca pe o mărturie a forţei relaţiei noastre bilaterale. Am văzut numeroasele legături de afaceri, cooperare militară şi proiecte umanitare care unesc laolaltă naţiunile noastre în cursul acţiunii comune pentru a atinge ţelurile împărtăşite ale unei societăţi deschise, o democraţie vibrantă şi respectul pentru drepturile omului.

Proiectul hărţii a continuat să se dezvolte pe măsură ce încercam să obţinem mai multe informaţii. Am început prin a consemna prezenţa noastră oficială în România, Ambasada şi Colţurile Americane (American Corners), răspândite în întreaga ţară. I-am rugat apoi pe colegii noştri militari să ne dea date despre proiectele lor de asistenţă umanitară prin care au fost reutilate şcoli şi spitale. Ne-am îndreptat atenţia spre voluntarii din Corpul Păcii, care îşi dăruiesc doi ani din viaţă pentru a veni să locuiască şi să muncească în satele şi oraşele din întreaga Românie. Am căutat companii deţinute şi administrate de americani şi americani de origine română. Am vorbit cu organizaţiile neguvernamentale americane care încearcă să propage idealurile democratice, să-i ajute pe săraci sau să ofere calculatoare bibliotecilor de pe tot cuprinsul României. Am luat toate aceste informaţii şi le-am pus pe o hartă, pentru a ilustra amploarea activităţilor noastre şi forţa prieteniei dintre noi. Pe măsură ce vă voi prezenta aceste slide-uri, cred că veţi fi la fel de impresionat ca şi mine cu privire la nivelul de cooperare care există între ţările noastre.

Începem cu ambasada noastră de aici, din Bucureşti, unde americanii şi dedicatul nostru personal român lucrează împreună. Aproximativ 100 de americani şi 300 de români lucrează în ambasada de aici, din Bucureşti, şi după cum ştiţi, ne pregătim să ne mutăm în septembrie, într-o nouă clădire aproape de Băneasa Mall. Colaborăm cu oficiali guvernamentali, presă şi ONG-uri pentru a promova interesele americane şi a oferi servicii consulare pentru români şi americani. Toate locaţiile americane oficiale sunt redate cu roşu.

Avem opt Colţuri Americane (American Corners) amplasate de-a lungul şi de-a latul României, majoritatea în biblioteci publice. Aceste Colţuri servesc drept centre de resurse pentru ca românii să afle informaţii despre Statele Unite. Anual peste 30.000 de români le vizitează. Încurajăm pe toată lumea să profite de informaţiile şi programele oferite de Colţurile americane.

Armata noastră oferă fonduri de dezvoltare comunitară pentru a fi un bun vecin. Proiectele de asistenţă umanitară ale armatei sunt redate pe hartă cu galben. De exemplu, comunităţile care se învecinează cu unităţi militare au beneficiat de şcoli şi spitale reutilate. În zonele afectate de inundaţii în 2010 au fost oferite pompe de apă. Proiectele de asistenţă umanitară ale armatei SUA continuă să se extindă, anul acesta fiind planificate unsprezece astfel de proiecte.

Armata americană oferă, de asemenea, instruire pentru a spori capacităţile forţelor armate române. Am furnizat cursuri de scurtă durată pentru dezvoltarea anumitor aptitudini, iar sute de reprezentaţi ai armatei române au urmat cursuri de instrucţie generală pentru ofiţeri. Aceştia au fost în SUA în peste o mie de programe de schimb de experienţă în ultimii 20 de ani. Statele Unite sunt profund recunoscătoare pentru ajutorul dat de armata română în Irak şi Afganistan. Dorim ca românii care luptă cot la cot cu noi să fie cât se poate de bine pregătiţi şi apăraţi.

O altă formă de activitate americană în România o reprezintă Corpul Păcii, a cărui prezenţă este redată cu albastru. Anul acesta marchează o serie de aniversări importante pentru Corpul Păcii: douăzeci de ani de activitate în România şi cincizeci de ani de la înfiinţarea Corpului Păcii. În România, au activat 1.040 de voluntari care au predat limba engleză, au lucrat la proiecte de mediu sau au ajutat ONG-urile şi administraţiile locale să se dezvolte. La ora actuală, sunt 87 de voluntari în 31 de judeţe.

prezenta SUA in RomaniaInvestiţiile americane directe în România continuă să crească pe măsură ce sunt anunţate noi investiţii, iar cele existente se extind. Numai începând din 2008 şi până în prezent, companiile americane au anunţat planuri de investiţii viitoare în România în valoare de 1,2 miliarde de dolari. Peste 100 de companii americane prezente aici au peste 15.000 de angajaţi români. Companiile sunt redate cu verde şi majoritatea sunt concentrate în Bucureşti. Companiile americane sunt implicate într-o mare diversitate de activităţi, care includ tehnologia informaţiei, agricultură şi alimentaţie, fabricarea de autovehicole, asigurări, fonduri de investiţii şi produse de larg consum.

Activitatea ONG-urilor este redată cu portocaliu pe hartă. Câteva exemple de entităţi americane includ piese “grele” cum sunt World Vision, German Marshall Fund, Soros, Habitat for Humanity şi Fundaţia Româno-Americană. Aceste grupuri nonprofit lucrează pentru a crea o societate mai puternică şi mai dreaptă în România. În orice moment, în România sunt între 500 şi 600 de voluntari americani.

O contribuţie deosebit de importantă la prezenţa americană este redată cu violet – Fundaţia Bill şi Melinda Gates. Ei au dat 27 milioane de dolari prin proiectul lor intitulat Biblionet, care va oferi calculatoare unui număr de 1.600 biblioteci publice din toată România. În plus, proiectul Biblionet oferă instruire pentru bibliotecari astfel încât românii din cătunuri izolate să poată profita de avantajul de a fi conectaţi cu lumea prin internet. Aş adăuga că aceştia vor putea participa direct la programele e-guvernare derulate de Guvernul României.

Vă încurajez să aflaţi mai multe detalii despre prezenţa americană în România de pe pagina noastră web http://romania.usembassy.gov/. Există un link în partea dreaptă a paginii, cu harta României şi sintagma “Împreună pentru totdeauna” scrisă pe hartă. Daţi click pentru a accesa secţiunea referitoare la Prezenţa americană în România de pe site-ul nostru. Găsiţi aici informaţii noi şi actualizate, precum şi link-uri către hartă. În josul paginii veţi vedea secţiunea care va găzdui în fiecare lună profiluri ale unor americani care lucrează în România.

Primul cetăţean american al cărui profil îl prezentăm este Leslie Hawke de la Ovidiu Rom. Leslie a fost voluntar al Corpului Păcii şi s-a îndrăgostit atât de tare de România încât a rămas aici pentru a-i ajuta pe copiii romi să meargă la şcoală. Suntem foarte mândri de munca lui Leslie şi credem că este cât se poate de nimerit ca ea să fie prima persoană din seria noastră de profiluri. Vom continua să reînnoim această secţiune a website-ului nostru, o dată pe lună, cu profiluri de cetăţeni americani care derulează aici proiecte similare.

Revenim la harta pe care o vedeţi în broşură, care ilustrează amploarea prezenţei americane în România. După cum vedeţi, activităţi americane sunt în toate judeţele şi sunt răspândite de-a lungul şi de-a latul ţării.

Vă încurajez pe toţi să citiţi site-ul nostru pentru a afla mai multe infomaţii şi pentru a vedea profilurile lunare ale unor americani care lucrează în România. Avem, de asemenea, broşuri şi fişe informative pentru diferite sectoare. Proiectul hărţii nu este static, el va continua să crească pe măsură ce noi ne vom mări prezenţa aici în România. Vom continua să-l îmbogăţim cu noi informaţii pe măsura trecerii timpului şi atunci când aflăm despre proiecte noi sau începem noi activităţi. O dată cu trecerea anilor, sunt încrezător că relaţia dintre ţările noastre va continua să devină tot mai puternică şi mai strânsă. România şi Statele Unite sunt cu adevărat împreună, pentru totdeauna.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *