Teheranul si Damascul strang randurile. Nave militare iraniene la Tartous

, ,
 

nave iranieneDouă nave de război trimise de Iran, săptămâna trecută, în Marea Mediterană au ajuns în portul sirian Tartous, pentru o misiune de instruire a marinei militare siriene.
Distrugătorul Naghdi şi nava de aprovizionare Kharg urmează „să furnizeze instruire marinei siriene în baza acordului de cooperare militară existent între cele două state, transmite presa iraniană. Misiunea are ca scop „să întărească prezenţa Iranului în apele internaţionale, care este dreptul său natural şi constituie un semn al puterii noastre maritime”, a declarat luni ministrul apărării, Ahmad Vahidi, pentru agenţia oficială Irna.
Aceasta este a doua oară, de la revoluţia islamică din 1979, când nave de război iraniene ajung în apele Mediteranei. În februarie 2011, o primă misiune în Siria a fregatei Alvand şi navei Kharg a îngrijorat Israelul, care şi-a pus marina militară în stare de alertă. Tot atunci, SUA a avertizat navele iraniene „să nu întreprindă nicio acţiune care ar putea compromite securitatea” în regiune.
Sâmbătă, Israelul a anunţat că urmăreşte „foarte îndeaproape deplasarea celor două nave, pentru a verifica dacă acestea nu se apropie de coastele” sale. Prezenţa navelor iraniene în portul sirian are loc pe fondul represiunii exercitate de regimul de la Damasc, principalul aliat al Teheranului în Orientul Mijlociu, împotriva revoltei populare, şi care a dus la izolarea Siriei pe plan internaţional.
Iranul, care nu a condamnat niciodată această represiune, acuză Israelul şi Occidentul că sunt responsabili de revolta populaţiei, în scopul de a slăbi frontul ţărilor ostile statului evreu. Marina iraniană continuă să-şi sporească prezenţa militară în regiune. Pe parcursul anului trecut, mai multe flotile, sub pretextul „combaterii pirateriei”, au fost trimise în Oceanul Indian.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *