SUA sunt pe picior de a adopta o noua doctrina militara

, , , ,
 

soldier-s USProiectul noii doctrine militare a SUA prevede ca armata americana sa nu mai poarte in viitor doua mari razboaie conventionale simultan, ci mai degraba sa se pregateasca pentru conflicte de proportii mai mici care vor fi abordate in diferite moduri care vor fi aplicate in functie de situatie, potrivit CNN. Acesta noua strategie de lupta ar trebui sa inlocuiasca vechea doctrina de acum 25 de ani care era gandita in scopul castigarii de catre militarii americani a doua mari razboaie conventionale in doua locuri diferite. Noul proiect pune mai mult accentul pe forta de lupta capabila sa protejeze interesele SUA la scara globala in fata unor agresiuni ce variaza de la atacuri cibernetice la terorism. Schimbarea va fi inclusa in Quadrennial Defense Review (QDR) din 2010, un document mandatat de Congres care analizeaza viitoarele amenintari si cerintele militare pentru a le diminua.“Nu mai este potrivit sa vorbim despre mari conflicte regionale ca fiind singurul sau chiar tiparul fundamental de a ajusta, contura si evalua fortele americane”, potrivit proiectului de document. Noul raport va fi anuntat in aceeasi zi in care Pentagonul isi va prezenta bugetul pentru 2011.

Mai multi bani

Conform unor informatii oferite de oficiali din cadrul Pentagonului, ministrul Apararii Robert Gates va solicita un buget de 708 miliarde de dolari, inclusiv pentru finantarea razboaielor din Irak si Afganistan, cu 44 de miliarde mai mult decat bugetul de 664 de miliarde pentru 2010. Ultima revizuire importanta a doctrinei militare a fost facuta in 2006, insa viziunea Pentagonului asupra lumii s-a schimbat dramatic in ultimii patru ani. Strategia din 2006 a fost puternic concentrata pe amenintarea unui razboi conventional la scara larga cu China si pe relatia tensionata a Beijingului cu Taiwanul. In document se sublinia, de asemenea, nevoia unui rol mai mare pentru trupele speciale in razboaiele din Irak si Afganistan.

China ca prioritate

Analiza din 2010 va sublinia amenintarile din partea Chinei, dar va privi si spre nevoia de aparare impotriva amenintarii in crestere reprezentate de atacurile cibernetice – fara a lega direct China de atacurile de acest fel din trecut, potrivit oficialilor de la Pentagon -, dar si spre concentrarea Chinei pe atacuri preventive si pe paralizarea abilitatii adversarului de a stabili ce va face aceasta inainte de un atac amplu. Analiza va pune un accent puternic pe diminuarea necesarului de drone, printre care Predator si Reaper, primele avione de acest fel ale Air Force folosite de armata atat pentru misiuni de recunoastere, cat si pentru atacuri aeriene. Avioanele sunt folosite in Irak, Afganistan si Pakistan, iar Robert Gates sustine ca Pentagonul are nevoie de mai multe astfel de aeronave. Potrivit noului proiect de analiza, dar si conform unor oficiali americani, Pentagonul vrea sa-si sporeasca numarul avioanelor in spatiul aerian de deasupra zonelor de lupta, de la circa 40 la 50 pana in 2013 si la 65 pana in 2015. Analiza subliniaza, de asemenea, necesitatea invatarii unor metode mai eficiente de a folosi dronele, prin imbunatatirea eficientei de operare si prin utilizarea de noi tehnologii. Serviciile de informatii arata ca teroristii au planuit sa puna mana pe arme biologice sau chimice, ori pe material nuclear, pentru atacuri, Pentagonul considerand ca armele de distrugere in masa vor fi in continuare o amenintare, de aceea isi va dezvolta capacitati mai bune de detectarea a unor astfel de arme. In timp ce fortele speciale de operare continua sa fie o prioritate din 2006, noua analiza pune accentul.

La cutite cu Beijing-ul

China si-a suspendat sambata schimburile militare cu Statele Unite si va adopta sanctiuni impotriva societatilor americane de armament implicate in vanzarea de arme catre Taiwan, a anuntat Ministerul chinez al Afacerilor Externe, citat de Reuters. Institutia chineza precizeaza intr-un comunicat ca a suspendat discutiile de securitate la nivel inalt, pentru a protesta fata de vanzarea de armament Taiwanului de catre Pentagon. Autoritatile de la Beijing intentioneaza sa impuna sanctiuni societatilor americane care au legatura cu vanzarea, adauga ministerul. Pentagonul a anuntat vineri ca Statele Unite vor vinde Taiwanului rachete Patriot, nave de deminare submarine si elicoptere Black Hawk, in valoare de 6,4 miliarde de dolari. Contractul include echipamente de comunicare pentru avioanele F-16 taiwaneze, 114 rachete Patriot (2,81 de miliarde de dolari) si 60 de elicoptere Black Hawk (3,1 miliarde).

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *