SUA avertizeaza Siria ca o sa intervina.ONU incepe retragerea observatorilor

, , ,
 

Secretarul de stat american Hillary Clinton a declarat marţi seara că Statele Unite ale Americii au „obligaţia morală” să intervină pentru a împiedica vreun regim să comită ”genocid” împotriva propriului popor.
„Preşedintele Barack Obama a stabilit cu claritate că prevenirea crimelor în masă şi a genocidului ţine de securitatea naţională şi este totodată o responsabilitate morală”, a declarat şefa diplomaţiei americane cu ocazia unui colocviu organizat la memorialul Holocaustului din Washington. „Dacă un guvern nu poate sau nu vrea să-şi protejeze cetăţenii, Statele Unite şi partenerii lor trebuie să acţioneze”, a afirmat dna Clinton citând Libia, Cote d’Ivoire sau Siria. „Obligaţia morală” a Washingtonului nu implică automat o „acţiune militară”, a continuat Hillary Clinton, în opinia căreia „recurgerea la forţă trebuie să reprezinte ultima opţiune” după „diplomaţie, sancţiuni economice, ajutor umanitar sau măsuri juridice”.
Genocidul este una din cele mai grave crime recunoscute de dreptul internaţional dar şi cel mai greu de dovedit. Termenul a fost folosit pentru prima dată de tribunalul internaţional de la Nurnberg în 1945. Dreptul internaţional a recunoscut termenul de genocid în 1948 în Convenţia Naţiunilor Unite. Acesta cuprinde infracţiuni grave precum crimă „cu intenţia de a distruge total sau parţial o grupare naţională, etnică, rasială sau religioasă”. Creată în 2002, Curtea Penală Internaţională de la Haga este singura instanţă internaţională permanentă însărcinată cu judecarea inculpaţilor pentru genocid.

Observatorii MISNUS încep să se retragă

Jumătate dintre observatorii din cadrul misiunii de supervizare a Naţiunilor Unite din Siria (MISNUS) au părăsit această ţară, a declarat miercuri Ahmad Fawzi, purtător de cuvânt al trimisului special al ONU pentru Siria, Kofi Annan, citat de presa internaşională. “Nu pot da numere exacte, însă este vorba de aproximativ jumătate dintre observatori”, a spus Ahmad Fawzi, care a adăugat că această măsură răspunde “deciziei de a reconfigura obiectivele misiunii şi de a se axa mai mult pe aspecte politice decât pe aspecte militare”.
Purtătorul de cuvânt a explicat că “se dă o nouă dimensiune misiunii, în lumina ultimului raport al secretarului general (al ONU, Ban Ki-moon)”, care la 6 iulie a propus reducerea numărului de observatori din cadrul MISNUS şi reorientarea misiunii către un rol mai politic, pentru a facilita dialogul între părţi. Ban Ki-moon a recomandat o reducere a componentei militare a misiunii, retragerea către Damasc pentru a se evita riscurile şi punerea în practică a unor iniţiative care să ‘alimenteze procesul politic’ din ţară, adaugă sursa citată.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *