SUA avertizeaza Iranul: Fereastra diplomatica se inchide, urmeaza razboiul

, , , ,
 

Fereastra de acţiune diplomatică în problema nucleară iraniană este din ce în ce mai mică, a avertizat miercuri preşedintele american Barack Obama, cu ocazia unei conferinţe comune susţinută alături de premierul britanic David Cameron, aflat în vizită la Washington.
Acest mesaj vizând Teheranul a fost lansat în contextul în care ţările din grupul 5+1 (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania) iau în considerare o redeschidere a negocierilor asupra programului nuclear iranian ce au rămas îngheţate de peste un an. Conform şefului diplomaţiei turce, Ahmet Davutoglu, aceste negocieri ar putea fi reluate la începutul lunii aprilie, la Istanbul.
“În trecut Iranul a avut tendinţa, în cursul acestor negocieri, să caute să tragă de timp, să obiecteze şi să tergiverseze lucrurile pentru a nu avansa discuţiile. Fereastra care permitea rezolvarea diplomatică a acestei probleme este pe cale să se închidă. Noi facem totul pentru a ajunge la o soluţie diplomatică, dar, în cele din urmă, trebuie să avem drept partener un negociator serios şi sper că regimul iranian va înţelege acest lucru”, a declarat preşedintele Obama.
Barack Obama a mai precizat că o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului va începe să-şi facă simţite efectele în această vară. El a subliniat faptul că nu exclude niciun moment recursul la forţă ca ultimă soluţie, dar că preferă o rezolvare diplomatică.

Rusia, intermediar intre Washington si Teheran

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, i-a cerut ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, cu care a avut o întrevedere luni, la New York, să informeze autorităţile iraniene că negocierile cu marile puteri prevăzute să aibă loc în aprilie reprezintă “ultima şansă” a Iranului de a evita un război. “Negocierile prevăzute în aprilie între Iran şi şase mediatori internaţionali sunt ultima şansă pentru Teheran de a evita războiul. Hillary Clinton i-a cerut lui Serghei Lavrov să transmită acest mesaj autorităţilor iraniene”, scrie cotidianul Kommersant, citând un diplomat rus care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.
Hillary Clinton au avut o întrevedere cu Serghei Lavrov luni, la New York, după o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a recunoscut că situaţia privind Iranul se agravează, refuzând însă să vorbească despre o “ultimă şansă”. “Nu se vorbeşte niciodată despre ultima şansă. Totul depinde de voinţa politică, iar Rusia face totul pentru ca această voinţă să fie consolidată”, a declarat Riabkov.
“Asistăm la o escaladare incontestabilă (…). Cei care vor folosirea armelor trebuie să se abţină şi să acţioneze pentru a găsi o soluţie diplomatică”, a continuat el. Deşi face apel la pace, Rusia se pregăteşte totuşi să facă faţă unor eventuale atacuri împotriva Iranului. “Avem un plan de mobilizare” pentru a face faţă unui posibil val de refugiaţi, a afirmat o sursă din Ministerul rus al Apărării. Conform unei surse din Ministerul de Externe, un program clasat “top secret” a fost creat pentru a proteja cetăţenii ruşi în cazul unui război împotriva Iranului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *