Stabor electoral in Ucraina

, , ,
 

Ultranationalistul Serghei Tighipko, pregatit sa devina premier

Ultranationalistul romanofob Serghei Tighipko, pregatit sa devina premier al Ucrainei

Premierul ucrainean, Iulia Timosenko, aflata in plina campanie electorala pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Ucraina, i-a propus, in timpul unei intalniri secrete la Kiev, postul de prim-ministru fostului bancher Serghi Tighipko, in cazul victoriei sale, au declarat surse oficiale de la Kiev, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS . “I-am propus postul de prim-ministru”, a declarat Timosenko, apreciind ca programul sau electoral si cel al lui Tighipko erau identice in proportie de “90%”.
Iulia Timosenko, care a obtinut 25,05% din voturi, la primul tur de scrutin de saptamana trecuta, se va confrunta cu rivalul sau prorus, liderul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici (35,32%), intr-un al doilea tur al alegerilor prezidentiale, la 7 februarie 2010. Reamintim ca Tighipko a ocupat locul al treilea, cu 13,06 % din voturi, campania lui electorala fiind bazata pe un discurs ultranationalist radical indreptat impotriva Romaniei .

Recunoastere prezidentiala

Presedintele ucrainean in functie, Viktor Iuscenko, considerata figura emblematica a “revolutiei portocalii” din 2004, si-a recunoscut infrangerea dupa eliminarea in primul tur al alegerilor prezidentiale, dar a promis ca va ramane activ in politica interna si externa a Ucrainei, relateaza agentiile internationale de presa. “Ca sef al statului, am acceptat dorinta poporului ucrainean, exprimata in alegerile din 17 ianuarie”, a declarat Iuscenko. “Cel mai important este ca scrutinul a fost liber, democratic si in conformitate cu legea”, a adaugat el. “Mi-am respectat angajamentele democratice in postul de presedinte, insa imprejurarile nationale si de stat nu imi dau dreptul moral sa abandonez viata politica”, a continuat presedintele in functie.
Viktor Iuscenko a obtinut duminica doar 5,45% din voturi, ocupand pozitia a treia, mult in urma opozantului Viktor Ianukovici si a Iuliei Timosenko, rezultat obtinut in pofida imenselor resurse financiare si administrative folosite de Viktor Iuscenko in campania electorala, cheltuielile fiind evaluate la cateva zeci de milioane de euro. Reamintim ca actualul sef al statului a venit la putere la sfarsitul lui 2004 in cursul “revolutiei portocalii”, miscare populara proeuropeana, insa mandatul sau, marcat de tulburari politice si de criza economica, i-a deceptionat in mare masura pe ucraineni.

Dezghet diplomatic

Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a decis trimiterea in Ucraina a ambasadorului rus numit acum cinci luni, un semn al revenirii la normalitate a relatiilor dintre cele doua tari, relateaza mass-media rusa, citata de presa de la Bucuresti. Decizia Rusiei intervine la cateva zile dupa primul tur al scrutinului prezidential din Ucraina, in urma caruia presedintele in functie, Viktor Iuscenko, care a avut disensiuni puternice cu Kremlinul, a iesit din cursa. “Cred ca trebuie sa va preluati functia de ambasador in Ucraina”, i-a spus Medvedev ambasadorului Mihail Zurabov, considerat un apropiat al Kremlinului. Decizia Moscovei a provocat un val de speculatii privind mesajul transmis de Federatia Rusa electoratului rus si rusofon din Ucraina, majoritatea acestora preferendu-l pe liderul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici.
Reamintim ca presedintele rus anunta la 11 august 2009 amanarea pe termen nedefinit a trimiterii in Ucraina a noului ambasador calificand drept “antirusa” politica omologului sau ucrainean Viktor Iuscenko, pe fondul conflictului militar ruso-georgian si a acutizarii divergentelor in problema peninsulei Crimeea si a statutului Flotei militare ruse a Marii Negre.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *