Spioni rusi din Transnistria prinsi in flagrant de catre SBU

, , , ,
 

FSB officer

Ofiter al serviciilor de informatii interne ruse (FSB)

Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au anuntat marti ca au capturat cinci spioni rusi, dintre care unul unul era seful contrainformatiilor din contigentul de trupe ruse dislocate in republica separatista Transnistria, care participau in sudul Ucrainei la o operatiune care se dorea a se finaliza cu accesul la unele secrete de stat ucrainene, informeaza Interfax. Patru dintre acestia au fost expulzati, iar unul se afla in custodia politiei. Cei patru expulzati sunt ofiteri FSB (Serviciul intern rus de informatii) din cadrul trupelelor ruse dislocate in Transnistria. “La 27 ianuarie (2010), SBU a reusit sa stopeze o actiune de spionaj a retelei de agenti rusi de pe teritoriul regiunii Odesa, care prin santaj si amenintari au incercat sa obtina documente secrete din domeniul militar de la un cetatean ucrainean cu acces la informatiile clasificate”, a declarat marti, directorul SBU Valentin Nalivaicenko, subliniind ca toti cinci au fost surprinsi in flagrant, in urma unei actiuni dinainte pregatite. “Unul dintre ei, colonel FSB, este organizatorul, impotriva acestuia declansandu-se urmarirea penala pentru spionaj. Ceilalti patru ii asigurau acestuia acoperirea”, a specificat Nalivaicenko, precizand ca doar colonelul FSB va ramane in arest pe intreaga durata a anchetei pana la pronuntarea sentintei, in timp ce ceilalti au fost expulzati deja de pe teritoriul ucrainean, impotriva lor instituindu-se interdictia de intrare in Ucraina.

Spioni echipati

In timpul perchezitiei asupra celor cinci spioni rusi au fost descoperite echipamente de spionaj: dictafoane digitale, camere video sub forma de stilou, cartele de memorie incorporate intr-un breloc care contineau instructiuni, un laptop, carduri de memorie si 2.000 de dolari. Reconstituind prinderea spionilor rusi, directorul SBU a specificat ca unul a fost prins chiar in momentul in care primea informatiile secrete, in timp ce ceilalti patru ii asigurau protectia dintr-o masina parcata in apropiere. Cu cele 2.000 de dolari urma sa fie remunerat cetateanul ucrainean ce furniza secretele. Actiunea era supervizata de un colonel FSB, seful Departamentului de contrainformatii militare din cadrul contingentului de trupe ruse din Transnistria.

Torturi in bazele militare din Transnistria

Directorul SBU a mai spus ca a cerut pe cale oficiala FSB sa ajute partea ucraineana in ancheta, negand ca reteaua deconspirata ar avea vreo legatura cu Flota Rusiei din Marea Neagra. Intrebat de ce SBU face publice astfel de informatii, in conditiile in care activitatea de contraspionaj nu este una pentru publicul larg, responsabilul ucrainean a spus: “Ne-am confruntat cu o retea de spionaj. Aceasta in primul rand, in al doilea rand am fost extrem de ingrijorati de tupeul spionilor, care au pus in pericol chiar viata unui cetatean ucrainean”. El a adaugat ca rezidentul ucrainean a fost capturat in Transnistria si dus la baza militara a trupelor ruse. “Un interogatoriu, un sac pe cap, o seringa cu droguri si chiar amenintari cu rapirea copiilor – toate acestea nu puteau sa nu ne alarmeze” – a spus directorul SBU, relatand despre metodele prin care spionii rusi au incercat sa-l racoleze pe ucrainean. In acelasi timp, Nalivaicenko a recunoscut ca nu stie deocamdata sub ce acoperire actionau spionii rusi pe teritoriul Ucrainei, indicand ca doar cel ramas in arest a venit de la Moscova, ceilalti intrand in Ucraina din Transnistria.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *