“Spioni israelieni” depun “marturie” la televiziunea iraniana

, ,
 

Televiziunea iraniană a difuzat luni “mărturiile” a 13 iranieni, 8 bărbaţi şi 5 femei presupuşi membri ai reţelelor antrenate de serviciile secrete israeliene şi care ar fi asasinat 4 cercetători iranieni din sectorul nuclear.
Într-o emisiune tv, aceştia “mărturisesc” că au fost recrutaţi de Israel şi antrenaţi în această ţară pentru a crea o reţea al cărei scop era comiterea de atentate şi acţiuni de sabotaj, obiectivul final fiind zădărnicirea programului nuclear iranian. Imaginile îl arată în special pe Majid Jamali Fashi, executat în luna mai pentru asasinarea lui Massoud Ali Mohammadi la începutul anului 2010, un important fizician ce activa în cadrul programului nuclear al Teheranului. El afirmă că a fost pregătit se serviciile secrete israeliene, Mossad, iar justiţia iraniană susţine că acestea i-au plătit suma de 120.000 de dolari în schimbul acţiunilor sale.
O fată declară că a fost trimisă pentru pregătire în Israel în urmă cu trei ani şi împreună cu alte persoane a primit misiunea de a supraveghea prin rotaţie fiecare câte o jumătate de oră locuinţa lui Massoud Ali Mohammadi. Alta afirmă că “atunci când operaţiunea s-a încheiat cu succes, m-au plătit”, fără să precizeze la ce atentat se referă şi nici suma de bani primită. Televiziunea iraniană a arătat imagini şi cu ceea ce pretinde a fi o “bază de antrenament din apropiere de Tel Aviv”. Mai mulţi dintre cei acuzaţi afirmă că au fost antrenaţi şi în Kurdistanul irakian.
Începând cu anul 2010, patru cercetători iranieni care lucrau la programul nuclear au fost asasinaţi şi un al cincilea a supravieţuit unei tentative de asasinat. Ministrul iranian al Informaţiilor, Heidar Moslehi, a declarat pe data de 28 iunie că “toţi cei implicaţi” în asasinate au fost capturaţi, iar mai târziu a acuzat serviciile secrete din SUA, Israel, Marea Britanie, Franţa şi Germania că ar fi în spatele acestor operaţiuni.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *