Sfantul Ilie. Cati isi serbeaza onomastica. Ce aeronave au “defilat”

, ,
 

Aviatie MAICu ocazia Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, Piaţa Aviatorilor din Bucureşti a fost survolată, miercuri 20 iulie, de formaţii de aeronave de tipul MiG-21 LanceR, IAR-330, C-27J Spartan, IAR-99 ŞOIM, Mi-17 şi EC-135, aparţinând Forţelor Aeriene Române şi Ministerului Administraţiei şi Internelor. În cadrul ceremonialului militar şi religios care a început la ora 09,00, au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor Aerului în memoria tuturor eroilor aviatori militari şi civili. În garnizoanele din ţară unde sunt unităţi militare ale Forţelor Aeriene Române s-au desfăşurat, în această săptămână, ceremonii de depuneri de coroane de flori la monumentele închinate eroilor, activităţi de evocare a tradiţiilor de luptă ale unităţilor din Forţele Aeriene, precum şi expoziţii de prezentare a tehnicii şi echipamentelor militare. Forţele Aeriene Române au participat, în cadrul efectivelor militare dislocate peste hotare în ultimii 20 de ani, la eforturile asumate de România în cadrul operaţiunilor de menţinere a păcii, în operaţiunile de sprijin, de stabilizare şi reconstrucţie în zonele de conflict şi s-au angajat în lupta împotriva terorismului internaţional. Aviatorii militari români au asigurat legătura aeriană pentru militarii din celelalte categorii de forţe cu teatrele de operaţii din Irak, Afganistan sau Balcanii de Vest, dar şi-au asumat şi misiuni direct sub egida Alianţei Nord-Atlantice sau Uniunii Europene, cum au fost cele de Poliţie Aeriană în Ţările Baltice, conducerea operaţională a Aeroportului Internaţional din Kabul, misiune executată în acest moment pentru a doua oară de România, sau participarea în Bosnia-Herţegovina la Operaţiunea ALTHEA. În cadrul misiunilor executate de Forţele Aeriene trebuie amintite şi repatrierea românilor din Libia, în acest an, prin operaţionalizarea cu succes a unui pod aerian, pentru prima dată după cel de-al doilea Război Mondial, în cadrul căruia au fost evacuaţi din Libia 317 persoane, din care 231 de români şi 86 de cetăţeni străini, şi zborurile umanitare realizate în ţară, pentru salvarea vieţii compatrioţilor.

Aviaţia MAI

Două elicoptere de tipul MI-17 şi un EC-135, de la MAI, au survolat Piaţa Aviatorilor, pentru a marca sărbătorirea Zilei Aviaţiei Române. Inspectoratul General de Aviaţie este structură militară, componentă a Departamentul de Ordine şi Siguranţă Publică al MAI, care execută misiuni operative şi cu caracter umanitar, independent sau în cooperare cu alte structuri ale ministerului, printre acestea numărându-se supravegherea şi intervenţia la frontieră, căutarea şi salvarea persoanelor aflate în dificultate, supravegherea traficului rutier. Piloţii Ministerului Administraţiei şi Internelor au participat, în primul semestru al anului 2011, la peste 620 misiuni, majoritatea având caracter umanitar. Astfel, din cele aproximativ 400 de misiuni umanitare desfăşurate în această perioadă, în cooperare cu echipajele medicale SMURD (în cadrul Punctelor de Operare Aeromedicale din Bucureşti, Târgu Mureş şi Iaşi), 80 au fost pentru intervenţia de urgenţă în cazul accidentelor grave, iar celelalte de transport aeromedical interspitalicesc al persoanelor aflate în stare critică.

112.400 de români îşi serbează onomastica

Dintre cei 112.400 de români care îşi serbează onomastica de Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, 112.311 sunt bărbaţi, iar 89 sunt femei. Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, majoritatea românilor care îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, respectiv 109.058, poartă numele de Ilie, alţi 3.237 Iliuţă, iar 16, Iliuş. Acestora li se adaugă şi 89 de femei care poartă numele de Ilia. Mesajul Patriarhului Daniel de Sfântul Ilie, Ziua Aviaţiei

Mesajul Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Cu prilejul sărbătorii Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al Aviaţiei Române şi al Forţelor Aeriene, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a transmis un mesaj de preţuire şi binecuvântare:

Cu deosebită bucurie, transmitem mesajul nostru de preţuire şi binecuvântare cu prilejul sărbătorii Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al Aviaţiei Române şi al Forţelor Aeriene.

În rugăciunile ei Biserica Ortodoxă Română se roagă zilnic pentru toţi „cei ce călătoresc prin aer”, deopotrivă piloţi militari sau civili, pasageri sau personal de bord, dar şi pentru „iubitoarea de Hristos armată” şi doreşte ca împreună cu aceasta să contribuie la păstrarea integrităţii României şi demnităţii poporului român, să comemoreze jertfa celor ce au luptat de-a lungul istoriei pentru aceste măreţe idealuri şi să promoveze pacea şi înţelegerea între popoare.

Aflaţi în slujba aproapelui, toţi piloţii şi slujitorii înălţimilor, care străbat sau apără văzduhul ţării noastre cu mult curaj şi dăruire faţă de semeni se bucură astăzi de preţuire şi recunoştinţă pentru misiunea lor dificilă.

Totodată, adresăm un cuvânt părintesc de mângâiere sufletească familiilor, prietenilor sau colegilor piloţilor aviaţiei române care şi-au pierdut viaţa în timpul misiunii lor. Obişnuiţi mereu să zboare în văzduh, sufletele lor s-au înălţat la Dumnezeu, Căruia ne rugăm să le dăruiască mântuire şi odihnă veşnică.

Deşi programul prestabilit la Patriarhie nu ne permite să fim de faţă la manifestările organizate de Ministerul Apărării Naţionale cu acest prilej, totuşi suntem spiritual alături de Domnia Voastră, de venerabilii veterani de război, de toţi militarii în rezervă şi de toţi ofiţerii, maiştrii militari şi soldaţii Aviaţiei Române şi ai Forţelor Aeriene.

Cu preţuire şi binecuvântare,

†DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *