Senatorul McCain, ingrijorat de soarta Moldovei. Comunistii se simt vizati

, ,
 

Biden debarca la Chisinau

Biden debarca la Chisinau

Fostul contracandicat al lui Barack Obama la presedintia SUA, senatorul american John McCain, sustine cu fermitate reformele democratice in Republica Moldova si eforturile sale de excludere de sub incidenta amendamentului Jackson-Vanik. “Cand vedem o Moldova mica, guvernata in sfarsit de reformatori democrati, dar inca luptand contra fortelor interne si externe, care doresc sa arunce tara inapoi in intuneric, trebuie sa recunoastem ca lupta lor nu este diferita de cea a Europei de Vest de dupa Razboi. Acum, trebuie sa facem tot ce sta in puterea noastra ca sa inclinam aceasta balanta spre libertate, incepand cu Congresul de abrogare a amendamentului Jackson-Vanik pentru Republica Moldova”, a declarat John McCain in discursul sau din cadrul Consiliului Atlantic, scrie presa de la Chisinau. “Scopul nostru este sa imbunatatim Europa, odata si pentru intotdeauna, sa realizam visul european, ca ea sa fie cu adevarat integra, libera si pasnica”, a mai spus senatorul american. “Aflandu-ne in Europa sau in alta parte, scopul solidaritatii noastre este sa devenim mai mult decat simpli martori. Trebuie s-o sustinem nu doar prin discursuri solidare, dar si sa demonstram solidaritatea in fapte si in actiuni”, a mai spus McCain.

Comunistul Dodon reactioneaza

„E foarte regretabil si deplasat cand unii demnitari de talie mondiala, prin ingerinte nepoliticoase incearca sa reanimeze in secolul XXI retorica ‘razboiului rece’, o retorica a urii si a dezbinarii, printr-un limbaj de propaganda, a comentat, pe blogul sau, deputatul comunist Igor Dodon declaratia republicanului John McCain. „Sa intelegem, domnule McCain, ca, in viziunea dvs., in Republica Moldova fortele luminii sunt ‘reformatorii democrati’, chiar daca ei incalca Constitutia statului, iar fortele intunericului sunt ‘comunistii’, care reprezinta peste 40% din societate, dar care, chipurile, ‘doresc sa arunce tara inapoi in intuneric’?, se intreaba Dodon. Deputatul comunist se arata „revoltat si deranjat de ingerintele nepoliticoase ale acestui demnitar de peste mari si tari, care vorbeste cu acel limbaj infiorator, propriu propagandei din perioada ‘razboiului rece’, incercand sa sperie lumea cu dusmani interni si externi”. „Speram, ca in Statele Unite exista suficienti demnitari, de cel mai inalt rang, care vor sti sa priveasca intelept si obiectiv la ceea ce se intampla in Republica Moldova, nu prin optica cliseelor, ci prin cea a corectitudinii si a democratiei nedisimulate”, a mai spus Igor Dodon.

Sprijinul Senatului SUA

Senatul Statelor Unite ale Americii recunoaste ca angajamentul Guvernului R. Moldova pentru reforme economice si politice a rezultat, din anul 2009, intr-un progres tangibil in directia integrarii in institutiile europene. Aceasta este una dintre concluziile Rezolutiei Senatului SUA, votata la 18 noiembrie 2010 ca urmare a recunoasterii recentelor realizari ale poporului si Guvernului de la Chisinau si a exprimarii sustinerii pentru alegeri parlamentare libere si transparente. Astfel, Senatul SUA incurajeaza negocierile in curs de desfasurare dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova privind liberalizarea vizelor si privind Acordul de Asociere si noteaza ca reformele continue in Moldova ar putea oferi o fundamentare aditionala pentru abrogarea restrictiilor comerciale Jackson-Vanik. Totodata, Rezolutia sustine dezvoltarea in Moldova a unui sistem politic democratic durabil si a economiei de piata libera, si un proces al alegerilor parlamentare din 28 noiembrie 2010, care sa corespunda standardelor internationale de echitate si transparenta. Documentul confirma ca reforma continua si angajamentul pentru procesul electoral liber si echitabil va ramine necesar pentru integrarea deplina a Moldovei in comunitateaoccidentala a natiunilor. În acelasi timp, Senatul SUA indeamna indeplinirea de catre Guvernul R. Moldova a angajamentelor asumate fata de OSCE privind desfasurarea libera si echitabila a alegerilor parlamentare apropiate si exprima increderea ca acest fapt va contribui la o guvernare puternica si stabila care este sensibila la necesitatile vitale ale poporului sau.În textul documentului sunt remarcate un sir de progrese inregistrate de Guvernul Moldovei printre care initierea, la 12 ianuarie 2010, a negocierilor cu Uniunea Europeana privind Acordul de Asociere dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova si, la 15 iunie 2010, a dialogului dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana privind liberalizarea regimului de vize. De asemenea, in Rezolutie se constata implementarea reformelor juridice de anvergura pentru a infringe coruptia, a introduce transparenta bugetara si a consolida capacitatea societatii civile si mass-media, conform criteriilor Corporatiei Provocarile Mileniului, imbunatatirea indicatorului privind libertatea presei in Moldova, de pe locul 114 in 2009 pe locul 75 in 2010, incheierea cu Romania “a unui tratat important pentru afirmarea suveranitatii si a dezvoltarii sale de mai departe” si alte realizari.

Vicepresedintele Biden, asteptat in Republica Moldova

Vicepresedintele american Joe Biden se va duce in Rusia, Finlanda si Republica Moldova, in luna martie, in plina relansare a relatiilor dintre Washington si Moscova, a anuntat Casa Alba intr-un comunicat. Agentiile de presa ruse au anuntat aceasta vizita destinata sa pregateasca o eventuala deplasare a lui Barack Obama la Moscova. Casa Alba a refuzat totusi sa confirme ca o vizita a presedintelui american este prevazuta in acest an. Vizita precedenta in Rusia a presedintelui Obama in iulie 2009 a marcat relansarea relatiilor bilaterale dupa anii de raceala cu administratia presedintelui George W. Bush. Obama a cazut atunci de acord cu omologul sau rus Dmitri Medvedev sa reduca cu o treime arsenalele strategice ale celor doua tari. Noul tratat ruso-american de dezarmare nucleara START, semnat la 8 aprilie 2010 la Praga de Medvedev si Obama, a intrat in vigoare la 5 februarie dupa schimbul instrumentelor de ratificare intre sefii diplomatiei din cele doua tari. La Washington, Casa Alba a subliniat miercuri ca vizita lui Biden la Moscova are ca obiectiv “sa aprofundeze relansarea relatiilor americano-ruse, cu un accent pus pe modalitatile de a spori prosperitatea celor doua tari”. Comunicatul Casei Albe adauga ca Biden se va consulta cu liderii finlandezi asupra prioritatilor comune. Departamentul de Stat afirma ca sectorul high-tech finlandez este atractiv pentru investitorii americani. Vicepresedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden va efectua o vizita in Republica Moldova la invitatia Prim-ministrului Vlad Filat, au anuntat si durse oficiale de la Chisinau, citata de agentia KARADENIZ PRESS. Vizita este preconizata pentru data de 11 martie 2011. Amintim ca Vlad Filat l-a invitat pe Joseph Biden sa viziteze Republica Moldova in luna ianuarie 2010, in cadrul vizitei pe care a efectuat-o in Statele Unite ale Americii. Cei doi oficiali au avut o intrevedere in cursul careia Joseph Biden a mentionat ca SUA va sustine Republica Moldova pe calea modernizarii si edificarii statului de drept. In timpul vizitei lui Joseph Biden la Chisinau vor fi abordate subiecte ce tin de relatiile bilaterale si perspectivele de dezvoltare a acestora.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *