Sarbatoare la Ambasada Turciei din Chisinau: 20 de ani de relatii diplomatice

, , ,
 

Ambasada Turciei la Chişinău a marcat sâmbătă seara 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Turcia şi Republica Moldova.
Ambasadorul turc Mehmet Selim Kartal a declarat, la deschiderea manifestării, că a rămas impresionat de “asemănările dintre popoarele turc şi moldav, care îşi au rădăcinile în istoria noastră comună”. Şeful misiunii diplomatice turceşti la Chişinău a subliniat “legătură puternică cu fraţii noştri găgăuzi ortodcşi vorbitori de limbă turcă. Suntem mulţumiţi că Unitatea Teritorial-Autonomă Găgăuză constituie o sursă de bogăţie pentru Moldova şi contribuie la stabilitatea ţării”, a spus Mehmet Selim Kartal.
La rândul său, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a remarcat “înţelepciunea conducătorilor turci, care au contribuit la păstrarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”. Ministrul Economiei a subliniat importanţa investiţiilor turceşti în economia Moldovei şi s-a pronunţat pentru aprofundarea dialogului.

Agendă încărcată

Potrivit vicepremierului, în viitorul apropiat, urmează să sosească în vizită în Republica Moldova ministrul de Externe şi ministrul Comerţului şi Vămilor de la Ankara. Oficialul de la Chişinău a mulţumit Turciei pentru asistenţa în valoare de 25 de milioane de dolari acordată până în prezent de Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională din Turcia.
Recent acreditat, ambasadorul turc Mehmet Selim Kartal a avut întâlniri cu mai mulţi oficiali de la Chişinău. Astfel, ratificarea Declaraţiei privind stabilirea unui parteneriat strategic şi realizarea unui schimb de experienţă între forurile legislative de la Chişinău şi Ankara, precum şi continuarea bunelor relaţii de cooperare cu Turcia au fost principalele obiective, pe termen scurt, trasate în cadrul întrevederii de miercuri a prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc, şi Ambasadorului Extraordinar şi Plenipontenţiar al Republicii Turcia în R. Moldova.
Cooperarea bilaterală pe segmentul militar dintre Republica Moldova şi Turcia este foarte avansată, a afirmat, la rândul său, ministrul Vitalie Marinuţa, care consideră că stadiul actual al relaţiilor în domeniul apărării va fi dezvoltat.
De asemenea, la începutul lunii martie, premierul Vlad Filat i-a dorit noului ambasador bun venit şi succes în activitate. În cadrul întrevederii avute, Vlad Filat a menţionat că relaţiile dintre cele două state sunt foarte bune şi există perspectivă de dezvoltare a acestora în continuare.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *