Rusii vor sa strice relatia Bucuresti-Chisinau prin dezinformare: Rable MiG-21 pentru R. Moldova

, , , ,
 

mig-21lancerc_romania2Rusii vor sa strice relatia Bucuresti-Chisinau, diseminând informaţii false. Republica Moldova intenţionează să cumpere din România avioane militare MiG-21, la mâna a doua, scrie Novîi Reghion.
Publicaţia de limbă rusă face trimitere la declaraţiile fostului şef al Statului Major al Forţelor Armate ale Republicii Moldova, colonelul Vladimir Donţu, un apropiat al comuniştilor lui Voronin. Potrivit declaraţiilor făcute de către acesta, Bucureştiul vinde Republicii Moldova avioane scoase din uz, de 120 de ori mai scumpe decât preţul real.
“Noi nu avem nevoie de tehnică folosită, pentru care să plătească şi strănepoţii noştri. Pentru ce avem nevoie noi, de aşa ceva? E absurd să te faci dator-vândut de bunăvoie”, a spus Donţu. Colonelul a adăugat că, “prin acest ghişeft, riscăm să ne pierdem statalitatea. Se va ajunge chiar şi la pierderea Republicii Moldova; vom deveni slugi, într-o altă ţară”. Autorităţile de la Chişinău au explicat achiziţionarea de avioane, din România, prin nevoia de protejare a spaţiului aerian al ţării, dezinformează Novîi Reghion.

Adevarul despre avioanele R. Moldova

Până în anul 2015 Republica Moldova urmează să achiziţioneze echipament şi armament pentru interceptarea şi distrugerea navelor aeriene care vor survola neautorizat spaţiul aerian al ţării, potrivit unui proiect de lege aprobat săptămâna trecută în prima lectură de parlamentul de la Chişinău. Proiectul de lege cu privire la modul de acţiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al Republicii Moldova prevede inclusiv distrugerea aeronavelor care vor încălca spaţiul aerian al ţării. Republica Moldova însă nu dispune de tehnica militară necesară în acest sens. Ministrul apărării Vitalie Marinuţă a declarat în parlament că pentru realizarea prevederilor legii sunt necesare opt avioane de luptă şi opt elicoptere, care ar costa aproximativ 240 de milioane de dolari.
De altfel, în cadrul sedinţei comune a guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău, care va avea loc la Iaşi, pe 3 martie, ministerele Apărării, finanţelor, justiţiei şi al afacerilor externe nu vor propune pe agenda şedinţei proiecte concrete, dar întâlnirea va fi un bun motiv pentru sporirea cooperării cu colegii din România, au declarat miniştrii de resort. “Vom folosi prilejul acestei şedinţe pentru a semna planul de acţiuni pentru 2012 în cadrul acordului dintre cele două ministere”, a declarat ministrul justiţiei Oleg Efrim. În acelaşi timp, ministrul Apărării Vitalie Marinuţa a declarat că discută cu partea română un potenţial proiect pentru ocrotirea mormintelor ostaşilor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *