Rusia vreo o regiune unita din Republica Moldova, Transnistria si Odesa

, , , , ,
 

harta

Moscova vrea sa atraga Republica Moldova, Transnistria si Odesa pe calea „calea integrarii regionale”. Declaratia a fost facuta de catre deputatul rus Serghei Gavrilov intr-un interviu pentru „Parlamentskaya Gazeta”. Gavrilov a confirmat faptul ca ceea ce se vorbeste despre „regiunea Odesa” nu este un mit. „Nu, nu este un mit. Modelul „euroregiunii” se refera la integrarea unor teritorii aparte din diferite tari cu teritorii din tarile vecine si se aplica in Europa, de exemplu, in Franta si Germania”, sustine deputatul rus. intrebat de jurnalistii rusi daca apropierea R. Moldova de Uniunea Europeana nu este un obstacol in relatiile cu Transnistria, Gavrilov a declarat ca moldovenii, spre deosebire de autoritati, isi doresc apropierea de Rusia. Deputatul rus, care este responsabil de relatiile Rusiei cu „legislativul” de la Tiraspol, sustine ca Transnistria demonstreaza rezistenta si suveranitate comparativ cu Moldova, Ucraina si Romania care „si-au pierdut independenta, trecand sub influenta externa a SUA”. Reprezentantul Kremlinului a mai fost intrebat cum reactioneaza Tiraspolul la faptul ca soldatii moldoveni se antreneaza de rand cu militarii NATO. „Republica are cu ce raspunde. Nu trebuie sa uitam ca pe langa armata Transnistriei, pe teritoriul sau se afla si un grup restrans, si trupele militare de pacificatori rusi. in noiembrie, vor avea loc alegerile parlamentare din Transnistria si Rusia deja a anuntat ca nu va permite interventia fortelor din exterior pentru a periclita desfasurarea acestora”, a declarat Gavrilov.

Tiraspolul, calul troian informational al Moscovei

Publicatia `Kiev Post`, in schimb, il citeaza pe expertul militar Dmitri Timchuk, membru al Parlamentului ucrainean care a declarat recent ca Regiunea transnistreana deserveste functia unui cal troian in siguranta informationala a Ucrainei, in special in ceea ce priveste regiunea Odesa. Regiunea Odesa se afla in prima linie a tintelor razboiului informational purtat de Rusia in Ucraina, se arata in analiza, precizandu-se ca „produsul de informatii de radio si de televiziune din zona (provenind din regiunea transnistreana si din Republica Moldova – n.r.) contrazice legislatia ucraineana in majoritatea cazurilor”. Centrul din Kiev da drept exemplu postul de televiziune RTR-Moldova, care include in pachetul sau de difuzare in limba rusa canalul „RTR-Planeta”, interzis in Ucraina. „Aceeasi situatie se aplica si programului PRIME”, se mai precizeaza in analiza analiza.

2 raspunsuri
 1. danila
  danila says:

  …si Romania vrea o regiune unita a Basarabiei, Transnistriei si satele roamnesti din regiunea Bugului alipite la Romania…. Ce cauta fascistii lui Putin in zona asta?

  Răspunde
 2. Focsa
  Focsa says:

  Rusia a fost si se dovedeste in continuare un factor de destabilizare in zona. Dumnezeu va pune la punct candva..in viitor acest neam usor de manipulat de catre niste lideri criminali, care au agitat sentimentul maretei Rusii Tariste….indiferent ce regim politic a venit la putere.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *