Rusia si Bulgaria si-au dat mana pentru South Stream

, , ,
 

russia-prime-minister-putin-hugs-bulgarian-shepherd-dog-bulgaria-prime-minister-borisov-looks-sofia

Moscova si Sofia au dat mana pentru construirea pe teritoriul bulgar a gazoductului South Stream, semnand un acord in acest sens, sambata in Bulgaria. Documentul atesta crearea unei societati comune ruso-bulgare care sa construiasca si apoi sa administreze tronsonul bulgaresc al South Stream. “As dori sa-i multumesc premierului Borisov pentru invitatie, dialogul nostru este unul prietenesc”, a declarat Putin, dupa semnare. “Cooperarea comerciala si economica ruso-bulgara merge bine. Relatiile noastre sunt in diverse sfere, dar, cel mai important, in sectorul energetic”, a mai adaugat oficialul rus. Compania va fi detinuta intr-o proportie de 50/50 la suta de compania rusa Gazprom si de Holdingul energetic bulgar (BEH), existand posibilitatea ca BEH sa fie inlocuit de o alta companie bulgareasca, daca acesta ar fi desfiintat. Acordul a fost semnat de catre directorul executiv al BEH, Maia Hristova si de presedintele Consiliului de administratie al Gazprom, Aleksei Miller, in prezenta premierulor celor doua tari, Boiko Borisov si Vladimir Putin.

Termen 2015

Proiectul coridorului energetic South Stream, prevazut a fi dat in folosinta in 2015, va avea o capacitate totala de 63 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Gazoductul urmeaza sa iasa de pe teritoriul Rusiei, traversand Marea Neagra si iesind pe tarmul ei de vest. South Stream a fost conceput de Rusia in 2007 ca alternativa la un coridor energetic care trece prin Ucraina si Belarus, considerate de Moscova drept parteneri instabili. Potrivit calculelor preliminare, pretul total al gazoductului se va ridica la intre 8,5 si 10 miliarde de euro, iar portiunea prin Bulgaria va costa cel putin 830 milioane de dolari. In Bulgaria, conducta va avea doua ramificatii – una se va duce spre Grecia si sudul Italiei, cealalata spre Austria si nordul Italiei, prin Serbia, Croatia si Slovenia.

Gaz mai ieftin

Inaintea de venirea lui Putin la Sofia, Gazprom a propus reducerea pretului pentru gazul destinat Bulgariei cu circa 5-7%, potrivit RIA Novosti. “Gazprom Export a formulat o oferta pentru gazul destinat Bulgariei, ce prevede reducerea preturilor cu 5-7% pana la sfarsitul lui 2012”, potrivit unui comunicat al companiei. Parametri concreti si preturi favorabile exista intr-un protocol semnat intre Gazprom Export si Bulgargaz. Companiile au convenit si sa nu permita intermediari in schimburile lor, din 2012. In 2006, Gazprom Export a convenit cu Bulgargaz cresterea volumului de gaz la 22-23 miliarde metrui cubi de la 15,5 miliarde, pana in 2030.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *