Rusia. Duma de Stat vrea sa impiedice apropierea R. Moldova de UE

, , , ,
 

Leonid Sluţki, preşedintele Comisiei din Duma de Stat pentru relaţiile cu ţările CSI, i-a îndemnat vineri pe parlamentarii ruşi să-şi intensifice eforturile pentru accelerarea cooperării între Rusia şi Republica Moldova în scopul ca aceasta din urmă să renunţe la planurile ei de apropiere de Uniunea Europeană.
Sluţki a făcut o declaraţie în acest sens la o reuniune a comisiei de profil, la care a fost pus în discuţie planul de acţiuni pentru sesiunea de toamnă a Dumei de Stat. „Este necesar ca în viitorul apropiat să ne axăm profund şi serios pe dosarul legat de Republica Moldova şi Transnistria”, a subliniat liderul parlamentar rus, remarcând că la Chişinău se accentuează tendinţa de apropiere de UE, în detrimentul relaţiilor cu Federaţia Rusă.
„Cred că membrii comisiei noastre ar trebui să aibă o întâlnire cu preşedintele Transnistriei, Evgheni Şevciuk, şi să abordeze viziunea sa privind cooperarea cu Rusia şi aspiraţia în direcţia Uniunii Europene”, a afirmat Sluţki, adăugând că aspiraţiile trebuie întoarse în sens invers, în direcţia Rusiei. El a indicat de asemenea că se impun reuniuni ale comisiei pe care o conduce la Tiraspol şi Chişinău.”Sarcina noastră este de a cointeresa la maximum Republica Moldova în alăturarea la Uniunea Euroasiatică”, a punctat parlamentarul rus.
La rândul său, Roman Hudiakov, care supervizează Direcţia Moldova în Comisia pentru afacerile CSI din Dumă, a subliniat că „situaţia de acolo este foarte gravă”. „Se încearcă alipirea Transnistriei la Republica Moldova şi găsirea unei căi de dezvoltare a acesteia nu împreună cu Rusia, ci cu alte ţări străine”, a spus el. „Transnistria este un cap de pod al Rusiei. Americanii îşi ascut deja dinţii pentru a intra acolo şi a-şi instala scutul antirachetă”, a afirmat Hudiakov. Deputatul a propus crearea unui grup de lucru pentru consolidarea legăturilor parlamentare cu Tiraspolul şi Chişinăul şi organizarea unei „mese rotunde” în problema transnistreană.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *