Rusia: Colonel condamnat pentru spionaj

, , ,
 

Un tribunal rus a condamnat un colonel în rezervă la 12 ani de detenţie pentru spionaj, după ce a transmis nişte hărţi secrete unui agent al serviciului militar de informaţii al SUA, informează Serviciul Federal de Securitate al Federaţiei Ruse.
Vladimir Lazar “a fost declarat vinovat de înaltă trădare sub formă de spionaj şi condamnat la 12 ani de închisoare într-o colonie cu regim strict. De asemenea, i s-a retras rangul militar”, a indicat FSB. Anchetatorii au stabilit că, în decembrie 2008, Lazar cumpărase un număr mare de copii de hărţi topografice conţinând “informaţii secret de stat”, pe care le-a transmis fostului său coleg de facultate Alexander Lesment, care locuieşte în Estonia şi care a colaborat activ cu serviciile americane de intelligence.
Acest caz a fost făcut public în luna aprilie, când parchetul general rus a anunţat că Lazar este acuzat de spionaj. Justiţia nu a precizat data la care a fost arestat inculpatul. Vladimir Lazar a avut acces la informaţii secrete deoarece şi-a făcut serviciul militar între 1975 şi 2003, după care a lucrat la o societate de topografie.
Parchetul a precizat că el a fost acuzat că a cumpărat de la un colecţionar de discuri peste 7.000 de hărţi ale teritoriului rus, că le-a copiat, după care le-a transmis unui vechi coleg de clasă, Aleksandr Lesmet, care trăieşte în Estonia şi colaborează cu Departamentul Apărării american. Acest caz are loc după aproximativ trei luni de la condamnarea unui inginer din sectorul spaţial rus la 13 ani de închisoare pentru că a transmis către CIA informaţii secrete privind rachetele strategice. La mijlocul lunii mai, un tribunal rus a condamnat de asemenea la opt ani de închisoare un angajat al unei companii producătoare de armament pentru spionaj în favoarea unor agenţi străini, fără a preciza care.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *