Rusia: Colonel acuzat de spionaj in favoarea SUA

, , ,
 

Un colonel rus în rezervă a fost inculpat pentru spionaj şi riscă până la 20 de ani de închisoare pentru că a vândut hărţi militare Pentagonului, anunţă Parchetul General din Rusia.
Parchetul a precizat într-un comunicat că a aprobat actul de acuzare împotriva lui Vladimir Lazar, acuzat de înaltă trădare. Vladimir Lazar este acuzat că a cumpărat de la un colecţionar peste 7.000 de hărţi ale teritoriului rus, pe care le-a scanat şi le-a trimis fostului său coleg de clasă Aleksandr Lesment, care locuieşte în Estonia şi colaborează cu Departamentul american al Apărării.
Conform autorităţilor ruse, aceste hărţi conţin informaţii considerate secrete de stat. „Transferul lor către structuri militare străine ar putea aduce atingere securităţii Rusiei, hărţile permiţând planificarea unor eventuale operaţiuni militare”, subliniază Parchetul.
In luna februarie, Dmitri Medvedev anunta că contraspionajul rusesc a pus capat in 2011 activitatii a 41 de agenti straini care operau pe teritoriul Rusiei, iar 158 de spioni au fost reperati. “Rezultatele activitatii FSB atesta ca actiunile serviciilor secrete straine nu sunt in scadere”, a spus el.
“Din motive de inteles, ele sunt interesate de viata noastra economica, de politica interna, de tot felul de chestiuni. FSB a avut rezultate bune. in 2011, activitatea a 41 de agenti ai Informatiilor straine a fost intrerupta, iar 158 de spioni, printre care si cetateni rusi, au fost reperati”, a explicat Medvedev.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.