Rusia acuzata de santaj de liderii tatarilor crimeeni

, , , ,
 

Refat Ciubarov

Odata cu anexarea peninsulei Crimeea de catre Federatia Rusa, probleme minoritatii tatare ce locuiesc acolo s-au acutizat. Presedintele Medjlis-ului, Adunarea tatarilor din Crimeea si parlamentar in Rada Suprema de la Kiev, Refat Ciubarov , a declarat intr-un interviu pentru Europa Libera ca actuala situatie va conduce premeditat la disparitia tatarilor ca grup etnic din aceasta zona. Mai mult, conditiile puse de Moscova tatarior crimeeni seamana mai mult cu un santaj, decat cu o solutie de compromis. `Tatarii din Crimeea au trait deja o tragedie in secolul 20, acum traiesc o alta in secolul 21. Familia mea si altele mii au fost deportate de pe pamanturile lor si obligate  sa traiasca 50 de ani in tari straine. Doar atunci cand Ucraina a devenit independenta, acum 23 de ani, ne-am intors acasa, in Crimeea. Am mai ramas doar 300.000. Pentru ca ne-am opus ocupatiei ruse, Rusia ne hartuiste si ne oprima. Sub conducere ruseasca nu avem nici un viitor. Nu putem astepta doi sau cinci ani, asa cum au facut tarile baltice, de exemplu, asteptand 50 sau 60 de ani sa se elbereze de sub ocupatie ruseasca. Noi suntem putini, nu vom rezista si in actualele conditii vom disparea cu timpul ca minoritate etnica din Crimeea`, a declarat Ciubarov.

Compromis dur

El a pledat pentru inasprirea sanctiunilor in cazul statelor agresoare care incalca dreptul international prin forta. `Eu sustin cu toata taria ideea unui compromis. Dar agresorul nu doreste un compromis, ci doreste sa ne supunem, sa ii acceptam conditiile. Iar acesta nu este un compromis, ci un santaj! Pentru ca pe viitor aceasta tara sa nu mai fie agresoare, trebuie sa o determinam sa inteleaga ca pur si simplu noi nu acceptam ca cineva sa ne distruga identitatea si valorile. De aceea, cred cu tarie ca avem nevoie de sanctiuni. Doar asa agresorul va intelege ce nenorociri a facut. in al doilea rand, este vorba de capacitatea Ucrainei de a-si apara integritatea teritoriala. in al treilea rand, este vorba de reformele care trebuie aplicate in Ucraina. Reformam economia, construim un nou sistem legislativ si am inceput un ambitios program de lupta impotriva coruptiei`, a mai spus acesta.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] urma cu cateva luni, Ciubarov spunea ca actuala situatie va conduce premeditat la disparitia tatarilor ca grup etnic din aceasta zona. […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *