Rusia a vandut Siriei rachete anti-nava

, , ,
 

Rusia SiriaRusia a vândut Siriei un sistem mobil de Pază de Coastă cuprinzând rachete de croazieră împotriva navelor, în cadrul unui contract încheiat în 2007, a declarat joi o sursă militar-diplomatică. “Siriei i-au fost livrate rachete supersonice împotriva navelor (de tip) Iahont, în cadrul sistemului mobil de Pază de Coastă (de tip) Bastion”, a declarat această sursă, refuzând să precizeze volumul şi data acestei livrări, transmite agenţiile de presă ruse. Altă sursă, citată de Interfax, afirmă că Damascul aşteaptă să primească cel puţin două sisteme de tip Bastion, compuse fiecare dintr-un număr maxim de 36 de rachete de croazieră de tip Iahont. Acest contract este estimat la valoarea de aproximativ 300 de milioane de dolari.
Ministrul rus al Apărării Anatoli Serdiukov a anunţat în februarie că Moscova intenţionează să îşi onoreze contractul de livrare de rachete de croazieră cu Siria, aflat pe atunci în fază de realizare, în pofida opoziţiei Israelului, îngrijorat că aceste arme pot ajunge la mişcarea libaneză Hezbollah, transmite Mediafax. Aliată a Siriei din perioada sovietică, Rusia a reafirmat în mai multe rânduri, în ultimele luni, că intenţionează să continue livrările de armament către această ţară, în pofida apelurilor, mai ales din partea secretarului de Stat american Hillary Clinton, de a se alătura “părţii bune a istoriei”.
Ţările occidentale cer plecarea preşedintelui Bashar al-Assad de la putere din cauza reprimării protestelor, soldată, potrivit ONU, cu aproximativ 4.000 de morţi de la 15 martie şi până în prezent. Însă Rusia refuză cu fermitate să se alăture occidentalilor în condamnarea reprimării revoltei din această ţară, opunându-se oricăror sancţiuni sau presiuni asupra regimului de la Damasc.
Începând din decembrie, Moscova va trimite în Siria două nave de război, şi anume portavionul Amiral Kuzneţov şi nava de război Amiral Şceabanenko, a anunţat marţi o sursă militară rusă, precizând că această escală, “prevăzută de mult timp, nu are nicio legătură cu evenimentele din Siria”.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *