Romania vrea sa devina lider regional in mediere

, , ,
 

Posibilitatea înfiinţării în România, în colaborare cu ONU, a unui Centru Regional de excelenţă în domeniul medierii a fost discutată la New York de către ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, cu secretarul general adjunct al ONU, Jan Eliasson.
Demnitarul ONU a apreciat sâmbătă expertiza deosebită a României în domeniul securităţii şi contribuţia ei la stabilitatea şi securitatea internaţională, atât în plan regional, în zona Balcanilor de Vest, Europa de Est, Caucaz, precum şi în plan global, în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Un accent deosebit a fost pus pe mediere, un domeniu de importanţă deosebită pentru ambele părţi, mai ales din perspectiva expertizei României, inclusiv în calitate de membru al Grupului de acţiune pentru mediere.
Jan Eliasson a subliniat că România poate acţiona ca factor cheie de mediere atât în propria regiune, cât şi în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord, având în vedere poziţionarea sa, experienţa în domeniu şi relaţiile diplomatice şi economice tradiţionale ale României cu statele din aceste regiuni. Secretarul general adjunct al ONU a sugerat valorificarea, în cadrul unui astfel de proiect, a experienţei României atât din perspectiva ONU, cât şi din cea a Uniunii Europene. Ce doi oficiali au evidenţiat oportunitatea pentru România, în calitate de donator emergent şi membru al Uniunii Europene, de a-şi extinde arealul geografic privind valorificarea expertizei, încă proaspătă, de tranziţie, în multiple domenii: statul de drept, drepturile omului, infrastructură, reformă instituţională.
Şeful diplomaţiei române a menţionat, ca deziderat al României, transferul modelelor de asistenţă, acordată de România statelor din Balcanii de Vest în demersurile europene şi trans-atlantice ale acestora, către parteneri din Europa de Est, Caucaz, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *