Romania. 600 de milioane de dolari pentru 12 avioane F-16 din Portugalia

, ,
 

România ar putea plăti în jur de 600 de milioane de dolari, în cinci ani, pentru 12 avioane de tip F-16 achiziţionate la mâna a doua din Portugalia, iar prima tranşă pe care statul român ar trebui să o plătească anul viitor ofertanţilor este de 70 de milioane de dolari.
„Realităţile economice şi realităţile pieţei la ora actuală ce oferă posibilitatea unei achiziţii de 12 aparate în serviciu în situaţia în care decizia politică rămâne ferm orientată pentru aparatul de generaţia a V-a. Dacă dorim un aparat de generaţia a IV-a nou rămâne să vedem de unde găsim surse de finanţare. Oferta portugheză se cifrează în jur de 600 de milioane de dolari într-un orizont de timp de cinci ani de zile, deci nu se dau toţi banii odată, aceasta este un alt avantaj. Graficul de preţ prezentat de partea portugheză, grafic pe care noi l-am luat serios în calcul, ar estima o primă transă de 70 de milioane de dolari, anul viitor. Avioanele ar urma să fie livrate după terminarea procesului de instruire al piloţilor, începând cu 2016”, a declarat ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, duminică seară, în cadrul unei emisiuni televizate.

La concurenţă cu Bulgaria

Ministrul a precizat că cele 12 avioane F-16 au 3.500 de ore de zbor şi mai au o rezervă de 4.000-4.500 de ore de zbor, ceea ce înseamnă 200 de ore de zbor pe avion, suficient cât să ne asigure resursele necesare pentru următorii 20 de ani. De asemenea, Corneliu Dobriţoiu a declarat că România nu ar trebui să rateze achiziţia avioanelor de tip F-16 din Portugalia deoarece „nu mai sunt oferte de F-16 pe piaţă”, iar Romania este în concurenţă cu Bulgaria. Dobriţoiu a spus că în acest caz, Portugalia va aplica regula „primul venit, primul servit”.
„Bulgarii urmează în noiembrie să adopte o decizie vizavi de aceste aparate. Ei, în acelaşi timp, au alegeri generale în luna iulie şi au Forţe Aeriene dotate cu MIG 29 capabile să zboare până în 2025 şi atunci presiunea politică la nivelul alegerilor s-ar putea să fie mai mare şi să nu facă această cheltuială acum. În acest aspect, va conta regula „primul venit, primul servit”. Dacă noi ratăm acest moment, vom avea o problemă serioasă. Nu mai sunt oferte de F-16 pe piaţă”, a precizat Corneliu Dobriţoiu.
În luna august, ministrul Apărării Naţionale spunea că varianta potrivit căreia România ar fi putut cumpăra avioane de tip F-16 din Olanda nu mai este plauzibilă deoarece olandezii au vândut toate produsele pe care le aveau în exces. Tot atunci Dobriţoiu afirma că ţara noastră ar putea achiziţiona avioane F-16 din Portugalia, starea aparatelor fiind una „foarte bună”, potrivit echipei de experţi care au evaluat starea tehnică a aparatelor multirol. Concluziile echipei care s-a deplasat în Portugalia vor fi expuse în prima şedinţă a CSAT.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *