Rogozin continuă scandalul cu România pe tema venirii sale la Chișinău

, , ,
 

 

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat pentru un post de televiziune rusesc – NTV, deținut în franciză la Chișinău de către socialiștii lui Igor Dodon, că și-ar fi făcut public itinerarul zborului de săptămâna trecută spre Republica Moldova pentru a participa la împlinirea a 25 de ani de la lansarea misiunii de menținere a păcii în Transnistria. Oficialul rus i-a cerut șeful diplomației române Teodor Meleșcanu să dea publicității screenshot-urile (capturile de ecran) cu itinerarul pe care l-ar fi postat el pe Twitter înainte de zborul său spre Chișinău și la care a făcut referire diplomatul român explicând decizia Bucureștiului de a închide spațiul aerian pentru avionul companiei aeriene ruse S7 în care se afla vicepremierul rus, relatează miercuri agenția de presă TASS, într-un material intitulat “Rogozin pune la îndoială competența asistenților șefului diplomației române”.

“Dacă aveți un document, arătați-l!”, a declarat Rogozin. “Aș vrea să înțeleg: aceasta e reacția nervoasă a autorităților române, este un ton de justificare, mai întâi din partea ministrului Apărării, iar acum și a ministrului de Externe? Cine, în genere, le-a adus la cunoștință această informație? Ce fel de echipe au, ce fel de asistenți?”, a lansat vicepremierul rus.

Potrivit acestuia, ministrul de externe român s-ar fi referit la “screenshot-ul uneia din postările sale” cu itinerarul călătoriei spre Republica Moldova. “Să-mi arate acest screenshot, de unde l-a luat, cine i l-a strecurat, să-l numească pe acel nătâng care îi aduce astfel de documente?”, a spus el, explicând că delegațiile oficiale nu-și dezvăluie niciodată public ruta, data zborului, momentul plecării sau cursa, din rațiuni de securitate.

Cu trucuri foto la înaintare

El a mai spus că încă din perioada în care vizita sa doar se planifica, o serie de surse au dat publicității o informație falsă potrivit căreia el ar fi plănuit să zboare la bordul unui avion militar în Republica Moldova. “Ce înseamnă un avion militar? Acesta este un avion de vânătoare, un bombardier. Este un nonsens! Noi nu am făcut nicio declarație în acest sens și nici prin cap nu ne-a trecut că aș putea să mă deplasez cu un avion militar”, a mai spus el în același interviu, citat miercuri de numeroase media ruse.

“Nu am eu statutul să mă deplasez cu un avion militar. Chiar dacă ar fi o aeronavă civilă, dar în subordinea Ministerului Apărării, tot nu ar fi un mijloc de deplasare pentru șeful unei delegații guvernamentale”, a susținut el, evocând un alt incident de acum trei ani cu un avion charter cu care se deplasase la Chișinău. Avionul a fost reținut și verificat de autoritățile moldovene. De atunci, el a decis să se deplaseze doar cu avioane de linie.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *