Republica Moldova va participa la anumite programe UE

, , , ,
 

Uniunea Europeana sprijina Republica Moldova

Uniunea Europeana sprijina Republica Moldova

Deputatii europeni au aprobat saptamana aceasta un protocol la Acordul de parteneriat si cooperare care permite Republicii Moldova sa participe la mai multe programe si agentii comunitare, precum cele din domeniul transporturilor, securitatii alimentare, vama, siguranta aviatica si altele. Aceasta initiativa sprijina eforturile de reforma si modernizare ale statului din vecinatatea UE. Republica Moldova va participa la bugetul UE in functie de Agentiile si programele unde va decide sa participe si in functie de programele care vor fi deschise participarii acestei tari. Pentru a participa la aceste programe, autoritatile de la Chisinau pot accesa fonduri din programul de asistenta externa ENPI. Pana la intrarea efectiva in vigoare, protocolul este deja aplicat cu titlu provizoriu. Punerea sa in aplicare va putea fi revizuita la fiecare trei ani, anunta surse oficiale din Parlamentul European, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. In cadrul politicii europene de vecinatate, deschiderea progresiva a anumitor programe si agentii ale Uniunii catre participarea tarilor partenere la politica europeana de vecinatate reprezinta una dintre numeroasele masuri menite sa promoveze reforma, modernizarea si tranzitia in tarile vecine Uniunii Europene.

Progrese europene

Pe 21 octombrie, parlamentarii europeni au salutat recentele progrese inregistrate de Republica Moldova, precum si disponibilitatea partii moldovene de a solutiona conflictul din Transnistria, solicitand, de asemenea, “un rol mai robust al UE” pentru medierea acestui conflict inghetat. Potrivit rezolutiei adoptate prin vot liber, solutionarea problemei Transnistriei constituie un element esential pentru promovarea stabilitatii politice si a prosperitatii economice in Republica Moldova si in regiune” iar UE ar trebui “sa aiba un rol mai important in gasirea unei solutii la problema Transnistriei, astfel incat persistenta acestei chestiuni sa nu constituie un obstacol in calea integrarii Moldovei in UE”.
Parlamentul European “saluta inceperea negocierilor Acordului de asociere dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova la 12 ianuarie 2010”, acord care consolideaza asocierea politica si integrarea economica. Deputatii europeni spera “ca autoritatile moldovene sa continue reformele care se impun si sa-si indeplineasca angajamentele de a mentine constant Republica Moldova pe calea integrarii europene”.

Vointa politica

“Republica Moldova este statul cu cele mai mari progrese din vecinatatea estica a Uniunii. De aceea cer Consiliului sa evalueze acest stat in mod individual pe baza meritelor sale. Progresul inseamna vointa politica, munca si dedicatie iar acestea trebuie rasplatite. Am rasplatit Balcanii de Vest pentru masurile luate, sa procedam la fel si cu Republica Moldova (…) Cer Consiliului ca la urmatoarea sedinta din 25 octombrie sa invite Comisia sa elaboreze planul de actiune pentru ca cetatenii Republicii Moldova sa poata calatori fara vize” a declarat Monica Macovei (PPE, RO), presedinta delegatiei la Comisia parlamentara de cooperare UE-Moldova in cadrul dezbaterii de joi, 21 octombrie. In ceea ce priveste alegerile din Republica Moldova, care vor avea loc in data de 28 noiembrie, acestea ar trebui sa se desfasoare in conformitate deplina cu standardele internationale. Deputatii spera ca procesul electoral sa contribuie in continuare la consolidarea institutiilor democratice, subliniind ca trebuie oferite oportunitati egale tuturor celor implicati in campaniile electorale. Membrii Parlamentului European spera sa se ia masuri pentru a asigura “posibilitatea reala de exercitare a dreptului de vot pentru cetatenii moldoveni cu domiciliul in strainatate si solicita autoritatilor de facto din regiunea Transnistria sa nu impiedice cetatenii moldoveni sa participe la vot”. In septembrie Parlamentul European si-a exprimat acordul pentru acordarea unei asistente macrofinanciare Republicii Moldova, sub forma unui grant cu o valoare maxima de 90 de milioane EUR, in vederea sprijinirii stabilizarii economice.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *