Republica Moldova va primi cele 100 de milioane de euro drept asistență financiară de la UE

, ,
 

Republica Moldova va primi ajutorul financiar de la UE, după ce Consiliul Uniunii Europene a aprobat, joi, asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro. Potrivit unui comunicat al Consiliului , asistența financiară vine după acordul la care s-a ajuns între Consiliu și Parlamentul European, după discuții între președintele Donald Tusk și reprezentanții Parlamentului European la dat de 6 iunie 2017.

„Declarația accentuează nevoie de respect pentru mecanismele democratice, inclusiv un sistem parlamentare multi-partinic și pentru statul de drept, precum și garanții pentru drepturile omului drept precondiții pentru primirea asistenței (financiare -n.r.)”, se mai precizează în comunicat.

Banii sunt destinați pentru susținerea stabilizării economice și cea a agendei de reforme structurale în perioada 2017-2018. Cele 100 de milioane de euro sunt împărțite pe două paliere: 60 de milioane de euro vor veni sub formă de împrumuturi, iar 40 de milioane ca subvenții. Suma vine să încurajeze continuare reformelor cabinetului Filip, începute în 2016. Consiliul atrage atenția asupra accelerării reformelor în zona de justiție și tragere la răspundere a persoanelor ce se fac vinovate de frauda financiară masivă din 2014 și aducerea lor în fața justiției.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *