Republica Moldova, mai aproape de Uniunea Europeana

, , , , , ,
 

Comisia Europeana, pregatita pentru negocieri ample cu Republica Moldova

Comisia Europeana, pregatita pentru negocieri ample cu Republica Moldova

Prim-ministrul Republicii Moldova, Vladimir Filat, a participat astăzi la Luxemburg la un dejun de lucru cu miniştrii afacerilor externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, care formează grupul de prieteni ai Republicii Moldova, relateaza surse oficiale de la Chisinau, preluate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Aceasta este cea de a două întîlnire a grupului de prieteni ai Moldovei, prima avînd loc în ianuarie 2010 la Bruxelles. Reuniunile sînt organizate la iniţiativa Franţei şi Romaniei şi au drept scop realizarea unui schimb de opinii privind relaţiile RM-UE, precum şi de a trasa noi priorităţi în dialogul bilateral.
Premierul Vlad Filat a mulţumit pentru disponibilitatea de a discuta despre relaţia dintre Moldova şi Uniunea Europeană, apreciind importanţa unor astfel de întrevederi. Oficialul de la Chisinau a mai făcut o trecere în revistă a acţiunilor întreprinse în vederea depăşirii crizei constituţionale din Republica Moldova, menţionînd în context aportul partenerilor europeni. Premierul a spus că maine va fi lansat dialogul RM-UE în domeniul liberalizării regimului de vize pentru Republica Moldova şi a menţionat că pentru cetăţenii ţării noastre aceasta este un pas foarte important pe calea apropierii de Uniunea Europeană.

Sprijin european

În cadrul evenimentului, s-a menţionat că Polonia a adresat o scrisoare lui Stefan Fule, Comisar European pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, în care a solicitat pentru Republica Moldova asistenţă sub formă de grant în cadrul Programului de asistenţă pentru guverne. De asemenea, s-a menţionat că Moldova trebuie să primească aceeaşi Foaie de parcurs ca şi ţările din Balcanii de Vest.
Ungaria, prin reprezentantul său l-a eveniment, a menţionat că sprijină iniţiativa Poloniei şi că va cere Consiliului Uniunii Europene şi Parlamentului European să urgenteze dialogul pe marginea liberalizării regimului de vize cu Republica Moldova.
La randul sau, Stefan Fule, Comisar European pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, a spus că alegerile parlamentare anticipate, care vor avea loc în ţara noastră, reprezintă un compromis rezonabil şi s-a pronunţat pentru continuarea reformelor demarate de către Guvernul de la Chişinău. „Suportul nostru trebuie să aducă Republica Moldova mai aproape de Europa, iar lansarea dialogului pe marginea liberalizării regimului de vize, care va avea loc mîine, este un exemplu al unor acţiuni concrete”, a subliniat Stefan Fule.
Pe parcursul zilei de astăzi Vlad Filat va avea întrevederi cu Prim-ministrul Luxemburgului Jean-Claude Juncker, Alteţa sa Regală Marele Duce Henry, Laurent Mosar, cu Preşedintele Camerei Deputaţilor, Laurent Mosar, cu oameni de afaceri din diferite state europene.
Conform serviciului de presa al Guvernului de la Chisinau la eveniment au mai participat Vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru Economiei de la Chisinau, precum şi Stefan Fule, Comisar European pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, Kalman Miszei, Reprezentant Special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

Avant diplomatic

“Negocierile privind semnarea Acordului de asociere a Republicii Moldova la UE se desfăşoară cu o viteză fără precedent”, a declarat saptamana trecuta la Chişinău Gunnar Wiegand, director pentru Europa de Est în cadrul Direcţiei generale pentru relaţii externe a Comisiei Europene, citat de D.Welle. În zilele de 7 şi 8 iunie, la Chişinău a avut loc cea de-a treia rundă de negocieri asupra Acordului de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Până acum au fost încheiate negocierile asupra a 18 capitole din cele 22 care vizează segmentul financiar.
Potrivit şefului diplomaţiei moldovene, Iurie Leancă, în 3-4 luni „ar putea începe negocierile asupra Acordului de liber schimb aprofundat şi cuprinzător cu UE”.
La rândul său, Gunnar Wiegand, director pentru Europa de Est în cadrul Direcţiei generale pentru relaţii externe a Comisiei Europene, a declarat că negocierile asupra capitolului despre politica externă şi securitate au fost, de asemenea, aproape finalizate. „Noi aproape am finalizat negocierile asupra capitolului ce ţine de politica externă şi politica de securitate. De asemenea, aproape că am finalizat negocierile asupra capitolului ce ţine de afacerile interne şi justiţie şi, în acelaşi timp, am progresat semnificativ în ceea ce priveşte cooperarea sectorială, cooperarea economică şi în domeniul financiar”.
Pe parcursul vizitei la Chişinău, responsabilul european a evitat, totuşi, să vorbească despre un orar aproximativ al integrării europene a Republicii Moldova. Gunnar Wiegand a spus că Republica Moldova poate miza la acest moment pe un Acord de asociere de tipul celor pe care Uniunea Europeană le are în vedere pentru ţările Parteneriatului Estic, adică un acord care nu conţine o clauză despre viitoarea integrare, fiind diferit prin aceasta de acordurile clasice de asociere încheiate până acum. “Să ne concentrăm asupra problemei cum să aducem Republica Moldova mai aproape de UE şi abia ulterior vom putea aborda şi altfel de subiecte”, a menţionat negociatorul din partea Comisiei Europene.

Fără termen-limită

Oficialul UE nu a menţionat nici data-limită de la care moldovenii vor putea circula în spaţiul european fără vize. „Avansăm cu viteză pe Acordul de asociere şi începem dialogul pe subiectul liberalizării vizelor. Suntem optimişti, dar ar fi o greşeală să enunţăm o dată-limită. Totul depinde de capacitatea autorităţilor de la Chişinău de a convinge experţii europeni că Moldova are nişte hotare sigure”, a menţionat diplomatul european.
Pe de altă parte, cu aproximativ o lună în urmă, ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, a declarat că „în cel mult trei ani cetăţenii moldoveni vor putea circula fără vize în UE”, iar cu o săptămână în urmă, el a menţionat că „în 3-4 ani vom avea condiţiile necesare pentru soluţionarea problemei transnistrene”, fapt ce va face posibilă securizarea frontierelor. Leancă a mai precizat că problema transnistreană va fi rezolvată numai prin “apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană – apropiere ce va face Moldova mai atractivă pentru locuitorii din stânga Nistrului”. Potrivit lui Iurie Leancă, actualmente Republica Moldova beneficiază de susţinerea a 17 din cele 27 de ţări membre ale UE în privinţa liberalizării vizelor. Printre acestea, ministrul a numit Germania, Romania, Franţa, Italia şi Polonia.

Cartea rusa

În ultima vreme, în presa rusă au apărut informaţii potrivit cărora Federaţia Rusă ar putea obţine mai devreme decât Republica Moldova un regim liberalizat de vize cu UE. Această perspectivă a fost confirmată şi de Gunnar Wiegand în timpul vizitei sale la Chişinău. Responsabilul european a menţionat că negocierile cu Federaţia Rusă în privinţa abolirii vizelor au demarat mult mai devreme decât cu Republica Moldova, dar le-a sugerat moldovenilor să nu se uite „prea mult peste gard”.
Analiştii politici de la Chişinău au sesizat, însă, o problem, si anume dacă ruşii vor obţine dreptul de a circula fără vize în UE înaintea moldovenilor, cetăţenii moldoveni, mai ales cei vorbitori de limbă rusă, vor depune cereri numeroase pentru obţinerea cetăţeniei ruse.

Tur de forta

Premierul moldovean Vlad Filat s-a întâlnit recent la Bruxelles cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă şi de Securitate, Catherine Ashton. Filat i-a comunicat şefei diplomaţiei europene că strategia Guvernului moldovean de reglementare a conflictului transnistrean constă în edificarea unei Moldove atractive, iar sprijinul Uniunii Europene în acest sens este de o importanţă crucială. “Din această perspectivă, unul din lucrurile importante care poate fi făcut este liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova şi angajarea negocierilor pentru crearea zonei de comerţ liber, aprofundat şi cuprinzător”, a spus Vlad Filat.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *