Republica Moldova exportă deja două treimi din mărfuri în UE, dar cere mărirea cotelor, inclusiv la carne

, , ,
 

Premierul R. Moldova, Pavel Filip (dreapta) și comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, în conferință de presă la Chișinău, cu ocazia împlicinii a trei ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb dintre UE și R. Moldova

Șeful Executivului Republicii Moldova Pavel Filip a cerut, marți, în cadrul unei conferințe de presă, avută la Chișinău în compania comisarului european pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, că Republica Moldova să primească de la UE cote mai mari la anumite produse pe care le exporta deja pe piețele europene și să accepte cote și pentru produse noi, cum ar fi cele de origine animalieră, cu precădere carne. Am discutat și despre temele de acasă pe care le avem de făcut pentru a avansa în ceea ce privește produsele de origine animală și am toată certitudinea că anul viitor va fi unul și mai productiv în acest sens pentru Republica Moldova”, a declarat Pavel Filip. Exporturile de carne sub supuse embargo-ului din partea Federației Ruse.

La rândul său, comisarul european Cecilia Malmstrom a evidențiat cifrele bune oferite de Pavel Filip în relația comercială dintre UE și Republica Moldova.  Relațiile dintre UE și Moldova sunt puternice, iar relațiile comerciale dintre UE și R. Moldova sunt foarte puternice. Așa cum spunea și premierul (Pavel Filip n.r.), UE este principalul partener comercial al Moldovei – două treimi din exporturi și 50% din importuri și vedem că Acordul de Liber Schimb a fost bun cu Moldova. Comerțul s-a mărit cu 15%, comparativ cu 2015. Am oferit Moldovei acces preferențial pe piața europeană, cea mai mare a lumii”, a declarat oficialul european.

Comisarul european a mai spus că multe companii din Moldova au profitat de această oportunitate și și-au exportat produsele pe piețele din UE. Comisiarul european a vorbit de creșteri ale exporturilor la legume și fructe de peste 25%, iar în cazul vinurilor aceasta a spus că s-au dublat.

Cecilia Mamstrom a declarat că este nevoie de o mai multă aplecare asupra reformelor și de armonizarea legislației interne cu cea europeană. „Mai există încă bariere tehnice, vămi, siguranța și igiena alimentelor și cărnii, care au nevoie de dezvoltare. Am discutat despre aceste reforme: din domeniul siguranței alimentare care trebuie implementate corespunzător pentru ca exportatorii de carne și ouă să aibă acces pe piețele europene”, a declarat comisarul.

Ea a mai precizat că s-a discutat despre cum se poate dezvolta climatul de afaceri din Republica Moldova și a cerut cu tărie respectarea statului de drept și standarde democratice care să asigure un climat de siguranță investitorilor europeni care vor să dezvolte afaceri în Republica Moldova. Ea a cerut transparență și domnia legii „pentru ca investitorii să se simtă în siguranță atunci când investesc în Moldova”, motiv pentru care lupta împotriva corupției este foarte importantă. Ea a mai spus că s-a întâlnit și cu societatea civilă și a îndemnat Guvernul la un dialog constructiv cu această.  Vizita Ceciliei Malstrom are loc odată cu sărbătorirea a trei ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) dinter UE și Republica Moldova.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *