Republica Autonoma Crimeea, desfintata de nationalistii ucraineni

, , , , ,
 
Svoboda ameninta autonomia crimeeana

Svoboda ameninta autonomia crimeeana

Unul din principalele partide parlamentare de opoziție din Ucraina – „Svoboda”, considerat ultranaționalist, pledează pentru transformarea Republicii Autonome Crimeea într-o regiune, care să se numească Tavria, iar orașul Sevastopol să fie capitala acestei regiuni, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „«Svoboda» pledează pentru organizarea unui referendum național la care să fie pusă problema anulării statutului de autonomie pentru peninsula Crimeea. Acesta trebuie să devină a 27-a regiune din Ucraina, iar orașul cu statut special Sevastopol trebuie să devină orașul administrativ al regiunii. Referendumul face parte din programul nostru și vom insista ca acesta să aibă loc”, a declarat deputatul din fracțiunea „Svoboda”, Igor Șvaika, în cadrul unui interviu. Potrivit inițiatorilor plebiscitului, la ora actuală Crimeea este „o pepinieră a dispozițiilor antiucrainene”.

Referendum problema

În acest moment, autoritatile ucrainene nu pot organiza un referendum la care să fie supusă problema statutului peninsulei Crimeea, întrucât trebuie modificată legislația electorală ucraineana. Totuși, deputații naționaliști din opoziție speră să își atinga obiectivele, având în vedere că în Rada Supremă funcționează o comisie pentru modificarea Codului electoral. „Eu sunt membru al acestei comisii. Lucrăm asupra normelor legislative privind alegerea președintelui, deputaților, consilierilor locali, dar și asupra procedurii de organizare a referendumurilor naționale și locale. În Ucraina trebuie să existe o legislație clară care să prevadă cum trebuie organizate plebiscitele”, a subliniat Șvaika.
Formatiunea „Svoboda” considera că amendamentele la Codul electoral ar putea fi votate în a doua jumătate a anului.

Reacția autorităților: NU

Intenția naționaliștilor de la „Svoboda” i-a iritat pe locuitorii rusofili din peninsulă. Mai mult, președintele Consiliului de Miniștri al Autonomiei (Guvernul regional – n. red.), Anatolii Moghilev, membru al Partidului Regiunilor, a catalogat propunerea celor de la „Svoboda” drept o „aberație care urmărește destabilizarea situației social-politice din peninsulă”. „Asemenea porniri vorbesc despre lipsa de imaginație politică. Crimeea este o parte integrantă a Ucrainei, iar statutul de autonomie demonstrează importanța specială a acestei regiuni, un centru geostrategic important pentru țara noastră și pentru întregul bazin al Mării Negre”, a declarat Anatolii Moghilev, referindu-se la declarațiile lui Igor Șvaika.

Comuniștii: Inițiativa nu va trece de legislativ

Comuniștii ucraineni au declarat că Rada Supremă nu va susține inițiativa formațiunii „Svoboda” de a organiza un referendum privind anularea statutului de autonomie al Republicii Crimeea. Liderul Partidului Comunist din Ucraina, Piotr Simonenko, a declarat într-un interviu pentru agenția Regnum că startul referendumului poate fi dat doar de Rada Suprema de la Kiev. „Partidul Comunist nu va susține în niciun caz această inițiativă. Sunt aproape convins că nici Partidul Regiunilor nu va vota în favoarea lui. Astfel, Rada Supremă îl va respinge”, consideră Simonenko, numindu-i “provocatori” pe politicienii de la „Svoboda”.
Crimeea este o republică autonomă în cadrul Ucrainei care ocupă peninsula cu același nume din nordul Mării Negre. Capitala republicii este Simferopol. Recensământul populației, realizat în Ucraina în anul 2001, a arătat că peste 58% din populația peninsulei este constituita de etnici ruși. Aceștia sunt urmați de ucraineni cu 24,32% și de tătarii crimeeni (12%).

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *