Razboi politic total pentru conducerea Radei Supreme de la Kiev

de | nov. 20, 2012 | Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Noul speaker al Radei Supreme de la Kiev va deveni, cel mai probabil, reprezentantul Partidului Regiunilor, care deține cele mai multe mandate în noua legislatură considera politologii ucraineni, citati de mass-media regionala, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.
Rada Ucrainei

Presedintia Radei de la Kiev, motiv de disputa intre fortele politice din Ucraina

Noul speaker al Radei Supreme de la Kiev va deveni, cel mai probabil, reprezentantul Partidului Regiunilor, care deține cele mai multe mandate în noua legislatură considera politologii ucraineni, citati de mass-media regionala, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „Dacă lucrurile vor decurge normal și nu se va crea o criză din prima zi de activitate a Radei, cel mai real scenariu ar putea arăta în felul următor – speaker din partea Partidului Regiunilor și primul său adjunct din partea Partidului Comunist”, consideră directorul Centrului de cercetări politice aplicate „Penta”, Volodymyr Fesenko.
Presa ucraineană a vehiculat câteva nume de parlamentari din Partidul Regiunilor, care ar putea candida la funcția de președinte al legislativului. Cel mai cotat este actualul ministru al Justiției, Alexandr Lavrinovici, care are experiență de lucru în parlament, fiind un bun jurist. O altă candidatură este Alexandr Efremov, care deține funcția de președinte al fracțiunii Partidului Regiunilor din actualul legislativ. Alte surse menționează că fotoliul de speaker ar fi ochit și de către Andrei Kliuev, actualul șef al Consiliului de Securitate și Apărare al Ucrainei. Aceeași dorință a exprimat-o și vicepremierul Serghei Tighipko, despre care Volodymyr Fesenko spune că are cele mai puține șanse să obțină această funcție.

Competitia oligarhilor

Analistul admite să factorul decisiv la alegerea președintelui Radei Supreme va fi competiția dintre diversele grupuri de influență din Partidul Regiunilor, care îl înconjoară pe președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici. „Președintele va acorda această șansă acelui grup de influență, care îi va prezenta cel mai optimist plan de depășire a crizei parlamentare”, este de părere Fesenko. Cu toate acestea, politologul consideră că primul adjunct al speakerului va rămâne comunistul Adam Martîniuk.
Directorul companiei de PR „Polittech”, Taras Berezoveț, este de părere că alegerea speakerului din rândurile Partidului Regiunilor depinde de faptul dacă aleșii acestei formațiuni vor reuși să constituie majoritatea parlamentară fără fracțiunea comunistă și cât de convingători și ademenitori vor fi pentru deputații independenți. „Dacă acest scenariu va avea sorți de izbândă și Partidul Regiunilor va avea 230 de voturi în noua Radă, atunci speaker va deveni un „regional” (reprezentant al Partidului Regiunilor – n. red.). Sunt două candidaturi serioase: Lavrinovici și Efremov. Ambițiile lui Tighipko nu vor fi susținute, pentru că este un străin pentru „baronii din Donețk”, care nu îl vor vota. În plus, este puțin probabil ca Ianukovici să accepte această variantă. Iar decizia privind viitorul speaker ține direct de Viktor Ianukovici. Figura de compromis pentru putere și opoziție ar fi Petr Poroșenko (actualul Ministru al Economiei, anterior a activat și în Guvernul Timoșenko – n. red.). Se pare însă că Poroșenko nu va accepta jocul păpușarilor, pentru că nu este influențabil ca și Litvin (Volodymyr Litvin, actualul președinte al Radei Supreme – n. red.)”, a subliniat Berezoveț.

Inaugurare intarziata

Pe 6 noiembrie 2012, Rada Supremă de la Kiev a adoptat legea privind alegerea speakerului prin votul deschis al parlamentarilor. Totodata, deși inițial a fost stabilit că prima ședință a noului legislativ nu trebuie organizată mai târziu de 17 decembrie 2012, totuși, este posibil că prima întrunire a noului for legislativ va avea loc mai târziu. Motivul este accederea în Parlament a doar 445 de deputați din 450. Cinci dintre aceștia ar putea fi aleși la începutul anului viitor și asta în cazul în care actualul legislativ va admite alegeri repetate în cinci circumscripții uninominale, la care au fost comise abateri legislative în procesul de numărare a voturilor.
Într-o analiză a agenției de presă UNIAN se menționează că legislația ucraineană nu admite posibilitatea organizării alegerilor repetate, de aceea Comisia Electorală Centrală de la Kiev așteaptă o decizie a Parlamentului, competent să modifice legislația electorală. UNIAN subliniază că actualul parlament ar putea să lase această modificare pe seama noului legislativ care va avea nevoie de timp să se clarifice cu această situație. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Șapoval, a admis deja că noua componență a Radei Supreme ar putea fi completată abia în primăvara anului 2013.
În același timp, președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a dat de înțeles că noul parlament s-ar putea întruni și în formula incompletă. Oponenții politici nu sunt de acord cu punctul de vedere al președintelui și admit renunțarea la mandatele de deputat pe care le-au obținut în urma alegerilor din 28 octombrie.

Opoziţia ucraineană, in defensiva parlamentara

Prim-vicepreşedintele partidului ucrainean de opoziţie „Batkivşcina”, Oleksandr Turcinov, a declarant anterior că opoziţia nu va fi în măsură să formeze o majoritate în noul Parlament de la Kiev, ales pe 28 octombrie 2012. „Numărul total de mandate ale opoziţiei nu este suficient pentru a forma o majoritate parlamentară. Aceasta este realitatea”, a subliniat Turcinov la postul de televiziune de opoziție „24TV”.
Pe de altă parte, opoziţia consideră că nici partidul care a acumulat cele mai multe mandate de parlamentar nu va reuşi să formeze o majoritate în noul legislativ. „Cred că nici Partidul Regiunilor nu va avea o fracţiune parlamentară din 226 de aleşi”, a declarat Pavel Rozenko, membru al partidului UDAR, condus de pugilistul Vitalii Kliciko.
În urma alegerilor legislative din 28 octombrie 2012, în noul Parlament al Ucrainei au intrat următoarele cinci partide: Partidul Regiunilor, Opoziţia Unită „Batkivşcina”, Alianţa Democratică Ucraineană pentru Reforme (UDAR), Partidul Comuniştilor şi formaţiunea naţionalista „Svoboda”.
Experții consideră că puterea va deține din nou majoritatea în Rada Supremă. Pentru aceasta este nevoie ca Partidul Regiunilor să constituie o coaliție fie cu fracțiunea Partidului Comunist, fie cu o parte dintre cei 43 de candidați independenți.

Tatonari politice

Deși inițial au declarat că sunt dispuși să se alieze cu Partidul Regiunilor în noul legislativ, comuniștii ucraineni au anunțat că refuză să facă parte dintr-o coaliţie parlamentară cu formaţiunea pro-prezidenţială. „Putem cere postul de preşedinte al Radei Supreme, dar Partidul Comunist a decis că formaţiunea sa parlamentară va lucra separat şi nu va semna niciun acord de coalizare”, a declarat deputatul comunist Aleksandr Golub.
În acelaşi timp, acesta nu a exclus posibilitatea ca, în unele cazuri, Partidul Comunist să voteze la fel ca majoritatea parlamentară. „Mai ales atunci când va fi vorba de punerea în aplicare a unor chestiuni prevăzute în programul nostru electoral”, a precizat Golub. Analiştii politici din Ucraina sunt convinşi că, în mod tradiţional, comuniştii vor dori fotoliul prim-vicepreşedintelui Parlamentului.
Partidul Regiunilor a anunţat anterior că intenţionează să aleagă preşedintele Parlamentului pe data de 17 decembrie 2012. Printre candidaţii cu şanse să obţină această funcţie se numără actualul ministru ucrainean al justiţiei, Aleksandr Lavrinovici, membru al Partidului Regiunilor, şeful fracţiunii parlamentare a Partidului Regiunilor, Aleksandr Efremov şi secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, Andrei Kliuev.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *