Razboi politic total in Rada Suprema

, , ,
 
Premierul Iulia Timosenko, amenintata cu demiterea

Premierul Iulia Timosenko, amenintata cu demiterea

Majoritatea parlamentara, care sprijinea guvernul primului ministru Iulia Timosenko, s-a destramat, a anuntat azi presedintele parlamentului unicameral de la Kiev, Rada Suprema, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. “Conform prevederilor Constitutiei Ucrainei si a reglementarilor Radei Supreme, anunt incetarea activitatii Coalitiei pentru Dezvoltare Nationala, Ordine si Stabilitate in parlament”, a anuntat Vladimir Litvin, unul din pretendentii la mandatul de premier, in plina sedinta a legislativului.
Din majoritatea parlamentara desfiintata faceau parte Blocul politic Iulia Timosenko, formatiunea ultranationalista Ucraina Noastra-Autoapararea Nationala a fostului presedinte Viktor Iuscenko, precum si Blocul politic Litvin, condus de presedintele Radei Supreme, Vladimir Litvin.
Conform analistilor politici de la Kiev, parlamentarii Partidului Regiunilor, formatiunea politica a noului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, aflat in conflict cu primul ministru, are de acum cale libera pentru crearea unei aliante guvernamentale si parlamentare proprii, care sa o indeparteze pe Iulia Timosenko. Conform normelor constitutionale ucrainene, daca in urmatoarele 30 de zile nu se va forma o noua coalitie guvernamentala, presedintele Ianukovici are dreptul constitutional de a dizolva Rada Suprema si de a convoca alegeri anticipate.
 
Ofensiva politica

“Nu il recunosc drept presedinte al Ucrainei si nu o sa accept politica antiucraineana si antieuropeana a acestuia”, a declarat recent premierul ucrainean Iulia Timosenko. Desi a renuntat la contestarea scrutinului, premierul in functie il acuza pe Ianukovici ca “a venit la putere prin minciuna” si ameninta ca va forma o coalitie parlamentara impotriva lui. Timosenko a subliniat ca nu va incheia nicio alianta cu Viktor Ianukovici, pe care il considera anti-ucrainean si anti-european. Asta pentru ca, in opinia sa, Ianukovici a ajuns la putere prin minciuna si frauda. Mai mult, Timosenko l-a acuzat pe rivalul ei ca a inceput deja sa privatizeze sistemul de conducte, prin care trece gazul exportat de rusi in Europa. In acest context, premierul le-a cerut partidelor parlamentare sa faca front comun impotriva lui Ianukovici, pentru a nu-l lasa sa instaureze o dictatura in Ucraina. In paralel, Partidul Regiunilor a demarat procedurile parlamentare pentru demiterea premierului Timosenko.
Reamintim ca presedintele Vicktor Ianukovici i-a cerut Iuliei Timosenko sa demisioneze urgent pentru a permite infiintarea unei majoritati parlamentare stabile. Partidul Regiunilor al lui Ianukovici a depus deja o motiune de cenzura impotriva actualului guvern, dar are nevoie de sprijinul unor deputati din partidul lui Viktor Iuscenko, fostul presedinte, un adversar inversunat al Iuliei Timosenko.

Acuze post-prezidentiale

Fostul presedinte ucrainean, Viktor Iuscenko, un cunoscut adversar al premierului in exercitiu Timosenko, a declarat in timpul unei recente conferinte de presa ca „a facut totul pentru ca Ucraina sa fie democratica”. “Ca presedinte pot spune ca am fost un mic soldat care a luptat pentru visul stramosilor mei: o Ucraina suverana, independenta, democratica si Europeana” a subliniat acesta. „Principala mea greseala a fost premierul Iulia Timosenko” a mai adaugat fostul presedinte. „Nu imi pot imagina un premier care sa nu puna in aplicare reforme timp de mai multi ani de zile” a completat Iuscenko, un adversar recunoscut al premierului Iulia Timosenko. Iuscenko a mai declarat ca el respecta alegerea oamenilor in cadrul votarii din 7 februarie 2010, in cadrul carora Timoshenko a fost infranta de Viktor Ianukovici. In acelasi timp, Iuscenko a declarat ca el nu ii sustine pe Timoshenko sau Ianukovici, din moment ce amandoi au o ”inclinatie bolnavicioasa” catre Federatia Rusa.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *