Raspuns la ancheta CE. Vladimir Putin pune Gazprom sub protectia statului

, , ,
 

Preşedintele rus Vladimir Putin a pus marţi sub controlul şi protecţia statului companiile ruseşti “strategice” care operează în străinătate, în contextul în care gigantul Gazprom este vizat de o anchetă a Comisiei Europene.
Conform decretului Kremlinului, comunicarea de informaţii privind activităţile acestor companii este supusă acordului puterii executive, dacă datele sunt “cerute de servicii din ţări străine, organizaţii internaţionale, uniuni de ţări străine”. Decretul supune, de asemenea, autorizării puterii modificarea acordurilor încheiate cu parteneri din străinătate şi “a oricăror documente privind politica lor comercială de preţuri în ţări străine”. De asemenea, documentul supune autorizării statului rus orice cesiune de active deţinute de aceste companii la societăţi străine, de drepturi în activităţi comerciale în străinătate sau de bunuri imobiliare în străinătate.
Puterea executivă a ţării va refuza să-şi dea acordul pentru aceste măsuri dacă ele sunt de natură “să aducă prejudicii intereselor economice ale Federaţiei Ruse”, adaugă decretul. Comisia Europeană a anunţat săptămâna trecută că a deschis o anchetă oficială împotriva Gazprom, suspectând gigantul rus că a obstrucţionat condiţiile concurenţiale şi a manipulat preţurile în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est extrem de dependente de livrările de gaze ruseşti. Gigantul rus riscă o amendă de 10 miliarde de euro.

Gaprom acuză Comisia Europeană

Grupul rus Gazprom a anunţat marţi că investigaţia demarată de Comisia Europeană face parte dintr-o companie destinată să pună presiune pe Gazprom ca să reducă preţurile la gaze naturale. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Gazprom, Sergei Kupriyanov, a subliniat că Gazprom nu va oferi reduceri la livrările de gaze naturale fără acordul autorităţilor ruse.
“Este o încercare de a rezolva problemele economice ale UE, în special cele ale noilor state membre din UE pe socoteala Rusiei”, a declarat Sergei Kupriyanov. De asemenea, Kupriyanov a anunţat că Gazprom va menţine în continuare legătura între preţul gazelor naturale şi preţul petrolului în contractele pe termen lung.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *