Raptul Basarabiei 1812-2012. Momentul redobandirii unitatii romanesti

, , ,
 

romania_marePreşedintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, Titus Corlăţean, a declarat recent că evenimentul de comemorare a primului rapt al Basarabiei, din 1812, a reprezentat un prilej atât pentru a înţelege istoria românilor, de „a uita nedreptăţile”, cât şi de a privi spre viitor şi de a găsi soluţii pentru redobândirea „unităţii româneşti”.
„Am dorit să transform acest moment de comemorare a primului rapt al Basarabiei în 1812 într-un moment de privire spre viitor. Este important să înţelegem istoria, dar este important să vedem ce avem de făcut în viitor pentru a ajunge din nou la unitatea românească. Dorinţa mea este să uităm nedreptăţile trecutului faţă de istoria românilor”, a spus senatorul. Titus Corlăţean a subliniat faptul că unitatea românească poate fi dobândită şi prin sprijinul pe care România îl va acorda Republicii Moldova în dorinţa acesteia de a se asocia la Uniunea Europeană.
„Unitatea românească înseamnă în primul rând ca Republica Moldova să se racordeze politic şi instituţional, cu adevărat, la setul de valori de tip occidental al Uniunii Europene. Anul acesta negocierile privind Acordul de asociere a Republicii Moldova la UE se anunţă a fi decisive. La nivelul Parlamentului României va trebui să acordăm sprijin şi asistenţă colegilor moldoveni pentru a avansa cu elaborarea legislaţiei moldoveneşti”, a explicat preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat, citat de Agerpres. De asemenea, senatorul a adăugat că, tot în cursul anului 2012, va începe să funcţioneze şi comisia comună pentru integrare europeană, constituită la nivelul Parlamentului României şi al celui de la Chişinău, urmând ca aceasta să grăbească adoptarea unei legislaţii moldoveneşti de tip european.

Alinierea la valorile UE

Titus Corlăţean a mai spus că există o condiţie pentru ca România să sprijine Republica Moldova în demersul ei de a se alinia statelor din UE, şi anume aceea a stabilităţii politice, precum şi a „găsirii unei soluţii pentru alegerea preşedintelui care să permită şi Parlamentului şi Guvernului, în actuala structură de putere a Alianţei pentru Integrare Europeană, să continue să funcţioneze”.
Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni şi Consiliul Local al Municipiului Râmnicu Sărat au organizat vineri un eveniment de comemorare a 200 de ani de la primul rapt al Basarabiei (1812), precum şi pentru aniversarea zilei de naştere a poetului Mihai Eminescu, eveniment la care a participat şi preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Titus Corlăţean.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *