R Moldova – Turcia: Colaborare avansata pe segmentul militar

, , ,
 

Cooperarea bilaterală pe segmentul militar dintre Republica Moldova şi Turcia este foarte avansată, afirmă ministrul Vitalie Marinuţa, care consideră că stadiul actual al relaţiilor în domeniul apărării va fi dezvoltat.
Ministrul Apărării din Republica Moldova, Vitalie Marinuţa, a primit vineri,la sediul Ministerului Apărării, vizita de lucru a ambasadorului Turciei la Chişinău, Mehmet Selim Kartal. Cu această ocazie, Marinuţa şi-a exprimat recunoştinţa pentru oportunităţile de perfecţionare profesională a militarilor Armatei Naţionale în instituţiile de profil din Turcia, în special în Centrul Regional de pregătire a Parteneriatului pentru Pace din Ankara.
Vitalie Marinuţa l-a felicitat pe diplomatul turc cu ocazia numirii în funcţie şi i-a urat succes în exercitarea mandatului său. De asemenea, ministrul Apărării a apreciat activitatea fostului ambasador turc în R. Moldova, care a contribuit în perioada mandatului său la o serie de activităţi importante pe dimensiunea bilaterală.
La rândul său, ambasadorul Turciei a declarat că pentru el este un privilegiu să deţină această funcţie în R. Moldova, iar Ankara va pleda şi în continuare pentru un parteneriat eficient cu R. Moldova. „Această întrevedere denotă deschiderea pe care o manifestă conducerea Ministerului Apărării faţă de colaborarea bilaterală. Consider că nivelul de cooperare poate fi dezvoltat pe diverse dimensiuni şi  sîntem dispuşi să identificăm mecanismele necesare pentru o cooperare mai dinamică în viitor”, a declarat Mehmet Selim Kartal.

Davutoglu, aşteptat la Chişinău

La începutul lunii martie, premierul Vlad Filat i-a dorit noului ambasador (acreditat în R. Moldova pe 3 februarie) bun venit şi succes în activitate. În cadrul întrevederii avute, Vlad Filat a menţionat că relaţiile dintre cele două state sunt foarte bune şi există perspectivă de dezvoltare a acestora în continuare. Prim-ministrul a salutat reluarea activităţii Comisiei interguvernamentale moldo-turce de colaborare economică, comercială şi tehnico-ştiinţifică. La ultima şedinţă a acesteia a fost abordat subiectul lansării rundei a treia a negocierilor pe marginea Acordului de Comerţ Liber între Turcia şi R Moldova pe produse industriale şi agricole.
Premierul a mai spus că la Chişinău este aşteptat în viitorul apropiat ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Ahmet Davutoglu. “Noi avem aşteptări mari de la această vizită şi ne dorim ca în cel mai apropiat timp să fie semnate mai multe documente importante de colaborare între cele două state, printre acestea Declaraţia privind stabilirea unui Parteneriat strategic între Republica Moldova şi Turcia, dar şi Acordul privind abolirea reciprocă a vizelor, deoarece sunt în interesul cetăţenilor ambelor state”, a spus Vlad Filat.
Noul ambasador al Turciei în R. Moldova, are 54 de ani, este căsătorit şi vorbeşte fluent limbile engleză şi germană. Relaţiile diplomatice între R. Moldova şi Turcia au fost stabilite la 3 februarie 1993, iar Turcia este printre primii zece cei mai importanţi parteneri economici ai R. Moldova.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *