R. Moldova si UE. Jerzy Buzek avertizeaza clasa politica de la Chisinau

, , ,
 

intrevedere_Jerzy_Buzek_finJerzy Buzek şi-a exprimat îngrijorarea privind situaţia politică periculoasă din Republica Moldova şi a specificat că finalitatea actualelor procese politice din Moldova vor influenţa foarte mult relaţia dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Preşedintele Parlamentului European s-a referit, în context, la negocierile Acordului de Asociere, negocierea Zonei de Comerţ liber, liberalizarea regimului de vize şi a relevat că toate depind de cum vor evolua evenimentele pe segmentul politic în Moldova. Potrivit lui Buzek, progresul pe dimensiunile enumerate poate să-l asigure numai Alianţa pentru Integrare Europeană. De asemenea, Jerzy Buzek a declarat că Uniunea Europeană doreşte, în contextul Parteneriatului Estic, să ajute vecinătatea estică şi Republica Moldova este văzută ca o ţară model. Este în interesul europenilor, a spus Buzek, ca Moldova să fie un model de succes. Iar Alianţa pentru Integrare Europeană, a cărei creare a fost salutată de către comunitatea europeană, este tocmai formatul în care poate fi realizat acest deziderat. Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, Preşedinte al Parlamentului, a avut marţi o întrevedere cu Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek. În cadrul întrevederii, Preşedintele interimar Marian Lupu a menţionat că promovarea reformelor în R. Moldova se face nu pentru a crea impresii bune în exterior, ci aceasta este calea fără de alternativă a Republicii Moldova, de democratizare a societăţii, de avansare pe calea integrării europene.

Evaluarea raporturilor bilaterale

Cea de-a 12-a reuniune a Comitetului de Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană s-a desfăşurat, marţi, la Chişinău. Evenimentul anual a fost coprezidat de Natalia Gherman, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, şi de Gunnar Wiegand, director în cadrul Directoratului Rusia, Parteneriatul Estic, Asia Centrală al Serviciului European de Acţiune Externă. În cadrul reuniunii Comitetului de Cooperare au fost trecute în revistă evenimentele produse pe agenda RM-UE. La fel, părţile au convenit asupra următorilor paşi care vor fi întreprinşi pentru realizarea obiectivelor propuse. Delegaţia UE a menţionat existenţa unei cooperări foarte bune cu Republica Moldova. De asemenea, directorul Gunnar Wiegand a subliniat progresul semnificativ înregistrat de Moldova în realizarea angajamentelor asumate, relevînd că acţiunile Republicii Moldova sînt coerente pentru apropierea de UE. Viceministrul Natalia Gherman a menţionat că eforturile depuse de autorităţile moldoveneşti sînt apreciate de o manieră pozitivă în o serie de documente importante ale instituţiilor UE. În acest sens, s-a făcut referire la rezultatele Summit-ului Parteneriatului Estic, la rezoluţia Parlamentului European din septembrie anul curent, ce recunoaşte în mod expres perspectiva europeană pentru ţara noastă, precum şi la deciziile importante ale Comisiei Europene şi Consiliului UE pentru parcursul european al Moldovei. Delegaţiile s-au referit la o serie de aspecte ale cooperării bilaterale, precum ar fi implementarea Planului de Acţiuni RM-UE, dialogul politic, reformele social-economice şi dezvoltarea, cooperarea în domeniile justiţie şi afaceri interne.

1 răspunde
  1. vano85
    vano85 says:

    Clasa politica din Moldova nu este si nici nu va fi preocupata dle Buzek de avertismentele domniei tale. Cat vor fi recunoscuti ca lideri astfel de personaje ca Filat sau Voronin nu va fi stabilitate in republica. Poate va intelege Lupu sau Ghimpu dar altcineva nici n-o sa va auda pt ca n-au interesul.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *