R Moldova si UE au semnat acordul cu privire la Spatiul Aerian Comun

, , ,
 

Două acorduri importante ce vizează cooperarea R Moldova-UE au fost semnate marţi la Bruxelles. Este vorba despre Acordul privind Spaţiul Aerian Comun între Uniunea Europeană şi statele sale membre şi Republica Moldova şi Acordul între Republica Moldova şi Uniunea Europeană cu privire la protecţia indicaţiilor geografice ale produselor agricole şi alimentare.
La ceremonia de semnare a Acordurilor au participat: vicepreşedintele Comisiei Europene, Siim Kallas, Comisar european pentru mobilitate şi transport, Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş şi ministrul Afacerilor Externe al Danemarcei, Villy Sovndal. Prim-ministrul Vlad Filat a menţionat că semnarea acordurilor respective marchează finalizarea a două importante procese de negociere pentru Republica Moldova, care semnifică începutul cooperării bilaterale cu UE în două domenii importante. “Ne bucurăm de semnarea ambelor acorduri şi le mulţumim partenerilor noştri europeni, care, deşi de cealaltă parte a mesei de negocieri, ne-au fost alături în promovarea obiectivelor ambiţioase consacrate prin textele acestora Acorduri”, a spus Filat.

Importanţa parteneriatului dintre R Moldova şi UE

Villy Sovndal a menţionat importanţa parteneriatului dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi a precizat că semnarea Acordurilor în cauză reprezintă continuarea cooperării în toate domeniile. Totodată, oficialul a apreciat eforturile autorităţilor Republicii Moldova în vederea avansării în dialogul moldo-comunitar, exprimându-şi convingerea că cele două Acorduri semnate marţi vor aduce beneficii cetăţenilor Republicii Moldova şi vor impulsiona relaţiile bilaterale în domeniile vizate. Ministrul danez de externe a apreciat înalt rezultatele obţinute de autorităţile de la Chişinău în procesul de integrare europeană şi l-a felicitat pe Prim-ministrul Vlad Filat pentru modul în care Republica Moldova îşi îndeplineşte angajamentele asumate.
La rândul său, vicepreşedintele Comisiei Europene, Siim Kallas, a menţionat că aderarea Republicii Moldova la spaţiul aerian comun al UE va aduce beneficii substanţiale atât pasagerilor care circulă cu transportul aerian, cât şi mediului de afaceri, precum şi va contribui la dezvoltarea domeniului transportului aerian. “Aderarea Republicii Moldova la acest Acord înseamnă şi sporirea securităţii zborurilor şi a calităţii de deservire în acest domeniu, dat fiind că presupune alinierea la standardele europene în acest sens”, a spus vicepreşedintele Comisiei Europene.
Dacian Cioloş s-a referit în special la cel de-al doilea acord semnat – Acordul cu privire la protecţia indicaţiilor geografice ale produselor agricole şi alimentare dintre RM şi UE. În calitatea sa de Comisar European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş a menţionat că acest acord creează noi oportunităţi pentru Republica Moldova pentru dezvoltarea domeniului agriculturii, dar şi are o mare importanţă în procesul de negociere a Acordului de Asociere şi a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între RM-UE, domeniul agriculturii având o parte substanţială în procesul de negocieri.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *