R Moldova: Proiectul energetic Iasi-Ungheni, de interes national

, , ,
 

Autorităţile de la Chişinău intenţionează să declare proiectul de racordare a reţelelor de gaze naturale Ungheni-Iaşi, ca fiind un proiect de interes naţional, a declarat premierul Republicii Moldova Vlad Filat.
‘Sper că aceeaşi decizie o vor lua şi colegii de la Bucureşti. Asta presupune o cu totul altă abordare în implementarea acestui proiect. Asta înseamnă o implicare plenară a autorităţilor statului în construcţia acestui gazoduct la nivel de monitorizare, finanţare ş.a.m.d.’, a declarat Filat, intr-un interviu pentru Europa Libera
El a declarat că cel puţin din partea Republicii Moldova nu există probleme de finanţare a acestui proiect, iar în curând urmează să fie lansată oferta tender pentru cei care vor executa lucrările la acest proiect.
Chisinaul intentioneaza finalizarea in anul 2012 si a constructiei gazoductului Ungheni –Iasi. Un scenariu pesimist prevede intrarea in santier in anul curent a acestui gazoduct. ”Proiectul este la o faza destul de matura de pregatire, iar in Bugetul de Stat pentru anul curent sunt prevazute resurse financiare, ce au fost alocate de Comisia Europeana”, declara vicepremierul Valeriu Lazar, ministrul Economiei, citat de postul Radio Chisinau. El a mai spus ca au fost finalizate studiile de fezabilitate si cel de mediu, iar in prezent se finalizeaza si structurarea finantarii acestui proiect.

Proiect complex

”Este un proiect complex si complicat din punct de vedere tehnic deoarece va functiona in ambele sensuri”, a spus Valeriu Lazar. Oficialul a specificat ca gazoductul va avea nu atat o importanta comerciala, cat strategica. ”Nu ne rezolva toate problemele, dar ne aduce in faza reala a politicii energetice paneuropene, care prevede ca toate tarile trebuie sa aiba minim doua surse de alimentare cu gaze”, a spus Valeriu Lazar. Valoarea totala a proiectului Ungheni-Iasi este estimata la 19 mil. de euro. O parte din costul acestuia va fi acoperit din grantul de 7 mil. de euro acordat de Comisia Europeana, in cadrul Programului operational comun Romania – Ucraina – R.Moldova. Din grantul acordat de UE, 3 mil. euro vor fi acordati Republicii Moldova, insa tara noastra mai are nevoie de alte 6 mil. euro. pentru constructia acestui gazoduct pe teritoriul sau. in total, gazoductul Ungheni-Iasi se va intinde pe teritoriul republicii noastre pe o lungime de doar 9 kilometri. Proiectul mai prevede ca vor fi construite si statii de masurare si de compresoare.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *