Putin, incurcat de Gazprom

de | aug. 5, 2010 | Federatia Rusa, Razboi energetic, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Planul premierului Vladimir Putin de a transforma Rusia într-un furnizor global de gaze naturale este subminat de întârzierea proiectelor Gazprom pentru lichefierea gazelor naturale şi de creşterea producţiei unor rivali ca Australia sau Statele Unite, potrivit unei analize Bloomber, citate de mass-media de specialitate.

Gazprom, arma politica favorita a Kremlinului

Gazprom, arma politica favorita a Kremlinului

Planul premierului Vladimir Putin de a transforma Rusia într-un furnizor global de gaze naturale este subminat de întârzierea proiectelor Gazprom pentru lichefierea gazelor naturale şi de creşterea producţiei unor rivali ca Australia sau Statele Unite, potrivit unei analize Bloomber, citate de mass-media de specialitate. Astfel, Gazprom a amânat deciziile referitoare la investiţii în proiecte de gaze naturale lichefiate (GNL), ca Ştokman, sau extinderea celei de-a doua faze a câmpului gazeifer Sakhalin. În timp ce Rusia întârzie, companiile americane Exxon şi Chevron, dar şi alţi competitori încheie contracte de livrare de GNL cu PetroChina, folosind resurse din Australia şi Asia de Sud-Est. Royal Dutch Shell, grup implicat în proiectul Sakhalin, încearcă să accelereze dezvoltarea proiectului pentru a câştiga cotă de piaţă în China şi India.
„Piaţa GNL se dezvoltă prea repede pentru ca Gazprom să o ajungă din urmă. Gazprom ar trebui să se preocupe de păstrarea cotei de piaţă în Europa”, consideră analistul Mikhail Korchemkin, analist la compania East European Gas Analysis.

Tinta imposibila

Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze naturale la nivel mondial, asigură aproxiamtiv un sfert din necesarul Europei, dar a pierdut cotă de piaţă în faţa Norvegiei şi Qatarului, în parte datorită livrărilor de GNL, care au crescut pe piaţa europeană cu 22% anul trecut. Rusia vrea să controleze 25% din piaţa mondială de GNL prin dezvoltarea exploatărilor gazifere Sakhalin-2, Ştokman şi Iamal. În septembrie 2009, Putin s-a întâlnit cu lideri ai marilor grupuri energetice din întreaga lume pentru a atrage investiţii pentru dezvoltarea zăcămintelor de gaze din peninsula Iamal. Specialistii consideră că nu există nicio şansă ca Gazprom are nicio sansă să obţină 25% din piaţa mondială de GNL. Grupul rus intenţionează să participe în proiecte GNL în Orientul Mijlociu, Africa şi America Latină, a afirmat Gazprom, într-un comunicat transmis Bloomberg, fără a oferi detalii. Întârzierea proiectelor GNL ar putea lipsi Gazprom de vânzări anuale de 12 miliarde de dolari, estimează expertii.
Comerţul mondial cu GNL creşte odată cu procesul de înlocuire, în multe ţări, a cărbunelui şi petrolului cu surse de energie mai puţin poluante, ca gazul natural. Livrările de GNL la nivel mondial au urcat cu 6% anul trecut, la 182 de milioane de tone, potrivit Grupului Internaţional al Importatorilor de GNL. Cel mai mare cumpărător, cu 35% din total, a fost Japonia, urmată de Coreea de Sud cu 14%. Importurile de GNL ale Chinei au reprezentat doar 3% din total, dar au avansat cu 70% faţă de anul anterior. Capacitatea de lichefiere/delichefiere ar urma să crească cu peste 50% până în 2013, potrivit estimărilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

Kremlinul impotent

Rusia nu va mai putea să stabilească preţul pentru combustibilul exportat, considera specialiştii de la Institutul de Dezvoltare Contemporană, precizând că, în viitorul apropiat, Rusia se va confrunta cu serioase probleme economice. „Va exista în continuare cerere de petrol şi gaze, dar nu exportatorul, ci clientul va fi cel care va stabili preţul”, a declarat un expert al Institutului, Evgeny Gontmakher. Expertul mai considera că situaţia din Rusia de azi este similară cu cea din URSS din perioada de stagnare, când preţul petrolului era prea ridicat. „Preţul actual al petrolului este încă o consolare. Am avut 30 de dolari pe baril anul trecut, când toată lumea s-a panicat şi nu ştia ce să facă. Acum preţul este mare şi nu este necesar să ne gândim la o dezvoltare. Aceasta este o altă perioadă de stagnare pentru Rusia”, a adăugat Gontmakher.
Experţii considera că Rusia nu va fi capabilă să compenseze reducerea exportului de hidrocarburi. Legăturile sale de export cu fostele state sovietice s-au înrăutăţit treptat sub influenţa concurenţei – UE, SUA, China, Turcia şi Iran. Potrivit acestora, Rusia şi-ar putea pierde statutul de unic partener strategic pentru fostele state sovietice, iar China şi Uniunea Europeană au cele mai mari şanse să o înlocuiască.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *