Putin cere cetățenilor ruși să voteze cu ”patriotism”

, ,
 
Vladimir Putin, supărat pe Facebook și Twitter

Vladimir Putin, supărat pe Facebook și Twitter

Preşedintele rus, Vladimir Putin, le-a cerut joi concetăţenilor săi să dea dovadă de ”patriotism” la alegerile legislative din această săptămână, din care au fost excluşi majoritatea criticilor Kremlinului, relatează Agerpres. ”Mă bazez pe simţul vostru civic de responsabilitate, pe cumpătarea şi patriotismul vostru, pe preocuparea voastră de a alege deputaţi care vor lucra pentru binele şi în numele iubitei noastre Rusii”, a declarat Putin într-o înregistrare video postată în cursul nopţii pe site-ul Kremlinului.

Izolare electorală

Preşedintele rus a lansat acest apel în timp ce se află în izolare după ce un focar de zeci de cazuri de COVID-19 a fost identificat în anturajul său, ilustrând dificultăţile Rusiei de a limita epidemia pe fondul unei campanii lente de vaccinare.

Scurtul său discurs vine cu doar câteva ore înainte de începerea alegerilor parlamentare care vor avea loc între 17 şi 19 septembrie. Primele secţii de votare se vor deschide joi, la ora 20:00 GMT, în Kamceatka, în Extremul Orient. Rezultatele sunt aşteptate duminică, după ora 18:00 GMT.

Opoziția eliminată

Opoziţia anti-Putin a fost în mare parte exclusă de la vot, după luni de represiune care au dus la încarcerarea liderului acesteia Aleksei Navalnîi. Formațiunea condusă de el a fost interzisă pentru „extremism”.

Opozantul le-a cerut susţinătorilor săi să voteze „inteligent”, susţinând în fiecare circumscripţie electorală candidatul cel mai bine plasat pentru a-l pune în dificultate pe cel al partidului de guvernământ, Rusia Unită.

Autorităţile ruse au denunţat apelul lui Navalnîi pentru „un vot inteligent” ca fiind o formă de „extremism” Partidul Comunist va profita cel mai mult în urma acestui apel, consideră analiștii politici.

Impopulară, cu scandaluri de corupţie şi scăderea nivelului de trai, Rusia Unită are o susţinere de mai puţin de 30% în sondaje. Cu toate acestea, se aşteaptă ca formaţiunea să câştige alegerile.

SUA, acuzate de partea rusă

SUA, acuzate de partea rusă

SUA, acuzate oficial

Moscova i-a acuzat pe giganţii americani ai internetului de interferenţă în alegeri pentru că nu au reuşit să elimine conţinutul opozantului. Săptămâna trecută, Moscova şi-a exprimat nemulţumirea într-o notificare transmisă ambasadorului american.

”Datele pe care i le-am transmis sunt destul de grave”, a declarat miercuri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, denunţând ”refuzul unei serii întregi de platforme online occidentale de a elimina conţinutul interzis”.

Aproximativ 108 milioane de ruşi sunt chemaţi să voteze pentru alegerea a 450 de deputaţi în Dumă, camera inferioară a parlamentului. Jumătate dintre ei sunt numiţi prin sistemul de liste cu reprezentare proporţională, iar cealaltă jumătate prin sistemul uninominal. (K.P.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *