Putin a inaugurat primul tronson al oleoductului Siberia-Pacific

, , ,
 

Putin la conducteSeful Executivului de la Moscova, Vladimir Putin, a participat luni la inaugurarea primului tronson al oleoductului Siberia-Pacific, bucata ce face parte dintr-o retea strategica de circa  5.000 de kilometri, ce va alimenta regiunea Asia-Pacific cu petrol rusesc, informeaza RIA Novosti.”Este un proiect strategic ce va permite Rusiei sa intre pe noi piete din Pacific si Asia, unde prezenta este insuficienta”, a declarat premierul rus. El a tinut sa felicite compania publica de transport de titei, Transneft, pentru ca “a reusit toate acestea, in pofida crizei economice mondiale”. “Va felicit, este un cadou frumos de Anul Nou pentru Rusia”, a completat Putin. Primul tronson al conductei Siberia-Pacific, va face legatura intre Taiset, din estul Siberiei, si Skovorodino, din Extremul Orient al Rusiei. Acest prim tronson va avea o lungime de 2.694 kilometri si o capacitate anuala de 30 milioane tone. Tronsonul a costat circa 378 miliarde ruble (8,7 miliarde euro), dintre care 60 miliarde ruble (1,4 miliarde euro) au fost destinate constructiei unui port petrolier in golful Kozmino, pe coasta ruseasca a Marii Japoniei. Cel de al doilea tronson al conductei, de peste 2.000 kilometri, va trebui construit pentru a lega Skovorodino de golful Kozmino. Pana la finalizarea constructiei, petrolul va fi transportat cu trenul din Skovorodino, fiind apoi transferat pe tancuri petroliere in Kozmino. “Primul transport, ce va fi incarcat luni, va ajunge la Hong Kong”, a precizat presedintele Transneft, Nikolai Tokarev. Oficialul a precizat saptamana trecuta ca la finalul acestui an si la inceputul lui 2010 va fi lansat un consurs de oferte petru construirea celui de-al doilea tronson al conductei.

Gaz pentru Serbia

In paralel, companiile energetice Srbijagas (Serbia) si Gazprom (Rusia) au semnat un acord prin care vor fi furnizate Serbiei pana la doua miliarde metri cubi de gaze naturale in 2010, transmite RIA Novosti. Astfel este prelungit precedentul contract si se garanteaza furnizarea in 2010 a doua miliarde de metri cubi de gaze naturale Serbiei. intelegerea nu prevede penalizari in cazul in care Serbia va utiliza o cantitate mai mica de gaze naturale decat cea prevazuta in acordul incheiat cu Gazprom.  Anul trecut, Gazprom a furnizat Serbiei 2,2 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Moscova ameninta cu criza

In timp ce Serbia se bucura de o atentie deosebita din partea Rusiei vizavi de cantitatile de gaze livrate acestei tari, Moscova a avertizat luni UE in legatura cu o posibila sistare a livrarilor de petrol prin Ucraina, au anuntat oficiali ai Slovaciei. Este vorba despre livrarile de petrol prin oleoductul Drujba catre Cehia, Ungaria si Slovacia, relateaza NASDAQ.com. “Guvernul slovac a fost informat printr-o scrisoare a Ministerului rus al Energiei, in baza sistemului de avertizare precoce, ca ar putea exista sistari ale livrarii de petrol catre trei tari membre UE, din cauza diferendelor nerezolvate dintre Rusia si Ucraina privind tranzitul titeiului”, potrivit comunicatului guvernului slovac. Aceasta situatie, care probabil ca este provocata de un diferend privind tariful de tranzit intre Moscova si Kiev, aminteste de sistarea livrarilor cu care s-au confruntat Slovacia si Cehia in vara lui 2008.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *