Președintele israelian, așteptat cu proteste în România

, ,
 
Președintele Statului Israel, contestat la București

Președintele Statului Israel, contestat la București

Klaus Iohannis îl va primi marţi la Palatul Cotroceni pe preşedintele statului Israel, Reuven Rivlin. Activiști anti-israelieni au anunțat organizarea unor proteste împotriva vizitei.

“Începând cu ora 9:00, vom picheta intrarea, din Bd. Dr Gheorghe Marinescu, în Palatul Cotroceni, pentru a îl întâmpina pe președintele apartheidului israelian” anunță grupul de inițiativă pe rețelele sociale.

Autorii se prevalează de legislația statului român. Conform Articolul 3, Legea 60, “Nu trebuie declarate în prealabil adunările publice (…) ocazionate de vizite oficiale, precum şi cele care se desfăşoară în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat” se arată în anunțul de pe rețelele sociale.

Discuții bilaterale

Discuţiile între cei doi președinți vor viza cooperarea economică şi cea în domeniul sănătăţii, inclusiv în ceea ce priveşte contracararea pandemiei de COVID-19, educaţia privind Holocaustul şi schimburile culturale şi interumane dintre cele două ţări.

Miercuri, președintele Israelului va susține un discurs în ședința Camerelor reunite ale Parlamentului. La discursul demnitarului israelian vor asista reprezentanţi ai unor companii din Israel, precum şi invitaţi ai ambasadei din România.

Pe agenda de miercuri a preşedintelui israelian mai figurează convorbiri cu preşedintele Senatului, Anca Dragu, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

În aceeaşi zi, în Parlament, este programat Forumul Economic România – Israel.

Președintele român Klaus Iohannis îl primește pe omologul său israelian

Președintele român Klaus Iohannis îl primește pe omologul său israelian

„Vizita de stat a Preşedintelui israelian se înscrie în dinamica foarte bună a contactelor bilaterale la nivel înalt din ultima perioadă, cea mai recentă întrevedere între cei doi şefi de stat având loc cu prilejul participării Preşedintelui României la Forumul Mondial privind Memoria Holocaustului de la Ierusalim, din ianuarie 2020, urmată de discuţii telefonice în lunile martie şi iunie 2020.

Vizita Preşedintelui Reuven Rivlin reflectă soliditatea relaţiei bilaterale, precum şi faptul că Statul Israel rămâne un partener cheie, cu valenţe strategice, al României în Orientul Mijlociu. Parlamentul unicameral de la Ierusalim a ales un nou președinte acum câteva săptămâni .

Situația din Orientul Mijlociu

Discuţiile cu Preşedintele Statului Israel se vor concentra pe modalităţile de dezvoltare şi aprofundare a relaţiilor bilaterale în toate domeniile de interes comun, vizita având loc în contextul aniversării, la 11 iunie 2021, a 73 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între România şi Statul Israel.

Cu prilejul convorbirilor oficiale, vor fi abordate, de asemenea, cooperarea economică şi cea în domeniul sănătăţii, inclusiv în ceea ce priveşte contracararea pandemiei de COVID-19, educaţia privind Holocaustul şi alte măsuri de combatere a antisemitismului în România, precum şi schimburile culturale şi interumane dintre cele două state.

O atenţie deosebită va fi acordată situaţiei din regiunea Orientului Mijlociu, inclusiv stadiului Procesului de Pace în Orientul Mijlociu, cu accent pe situaţia de securitate din regiune în urma evoluţiilor recente, urmând a fi abordate şi alte teme de actualitate de pe agenda regională şi cea internaţională”, arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale. (Mihai Isac)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *